T C BAŞBAKANLIK HAZINE MÜSTEŞARLIĞI SAYI B021HM0SGM0311








BANKALARIN İÇ KONTROL VE RİSK YÖNETİMİ SİSTEMLERİNE İLİŞKİN OLARAK AÇIKLANMASINA GEREK DUYULAN HUSULAR




TT C BAŞBAKANLIK HAZINE MÜSTEŞARLIĞI SAYI  B021HM0SGM0311 .C.

Başbakanlık

Hazine Müsteşarlığı



SAYI : B.02.1.HM.0.SGM.0.3.1.1

KONU : Yönetmelik


TÜRKİYE SİGORTA VE REASÜRANS

ŞİRKETLERİ BİRLİĞİNE

Büyükdere Cad. Büyükdere Plaza

No :195 Kat 1-2 0620 Levent / İstanbul



Bilindiği üzere, Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin Kuruluş ve Çalışma Esasları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 27 Ocak 2004 tarih ve 25359 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.


Bahse konu Yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin olarak hazırlanan “Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin Bilgi İşlem Sistemlerine İlişkin Genelge” ekte yer almaktadır.


Bilgi edinilmesi ve ilgili tüm şirketlere duyuru yapılarak sonucundan Müsteşarlığımıza bilgi verilmesi hususunda gereğini rica ederim.





İbrahim H. ÇANAKCI

Müsteşar







EKLER :

EK-1 Genelge (1 Adet – 2 sayfa)





SİGORTA VE REASÜRANS ŞİRKETLERİNİN

BİLGİ İŞLEM SİSTEMLERİNE İLİŞKİN GENELGE



Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin Kuruluş ve Çalışma Esasları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin;


a) Birinci fıkrasının (e) bendi gereğince sigorta ve reasürans şirketlerinin bilgi işlem ve veri tabanı alt yapısının gözetim ve denetim için gerekli özelliklere sahip olması gerekmektedir.

Bu çerçevede, sigorta ve reasürans şirketlerinin

teminen, esnek ve güncel teknolojik gelişmelere cevap verecek şekilde, bilgi işlem ve ilişkisel veri tabanı alt yapısı sistemlerini en geç 31 Mart 2005 tarihine kadar kurmak zorundadırlar.

b) Birinci fıkrasının (f) bendi gereğince sigorta şirketlerinin; tüm acenteleri tarafından gerçekleştirilen işlemleri de dahil olmak üzere, poliçe sahiplerine ilişkin gerçekleştirdikleri işlemleri, Müsteşarlığımızca belirlenen süreler içerisinde şirketlerine (genel müdürlüklerine) intikal ettirmeleri ve poliçe sahiplerinin bu bilgilere ulaşmalarını sağlamaları gerekmektedir.

Bu çerçevede; sigorta şirketleri, TRAMER kapsamında motorlu taşıtlarla ilgili zorunlu sigortalara ilişkin olarak düzenledikleri poliçeler hariç olmak üzere, düzenledikleri tüm poliçelere ilişkin detaylı kayıt bilgileri ile hasar ve tazminat bilgilerini 1 Eylül 2004 tarihinden itibaren en çok 1 hafta ve 31 Mart 2005 tarihinden itibaren en çok 1 gün gecikme ile elektronik ortamda tutmak ve ilgili poliçe sahiplerinin istemeleri halinde bu kişilere kendileri ile ilgili bilgileri sunmak (tercihen internet üzerinden) zorundadırlar. Sigorta şirketleri bu hususun sağlanmasını teminen en kısa süre



içerisinde kendi bilişim sistemi uygulamalarında gerekli düzenlemeleri yapmak ve acenteleri ile bölge müdürlüklerinin de bu düzenlemelere uymalarını sağlayacak önlemleri (tercihen on- line ve mümkünse real-time) almak zorundadırlar.

Diğer taraftan; sigorta şirketleri, ilgili Yönetmelik uyarınca motorlu taşıtlarla ilgili zorunlu sigortalara ilişkin verileri 1 Temmuz 2004 tarihinden itibaren en çok bir günlük gecikme ile TRAMER’e iletmek zorundadırlar. Sigorta şirketlerinin bu koşula uyum ile ilgili gerekli çalışmalarını bir an önce tamamlaması ve acentelerden sağlanan veri akışını bu koşulu sağlayacak şekilde düzenlemeleri gerekmektedir.










Tags: b021hm0sgm0311, müsteşarliği, başbakanlik, hazine