HET KONTAKTVELUWS NIEUWSBLAD HOMOSEKSUALITEIT BESPREEKBAAR ONDER HARDERWIJKSE INBURGERAARS HARDERWIJK

HET KONTAKTVELUWS NIEUWSBLAD HOMOSEKSUALITEIT BESPREEKBAAR ONDER HARDERWIJKSE INBURGERAARS HARDERWIJK






Het Kontakt-Veluws Nieuwsblad

Het Kontakt-Veluws Nieuwsblad

Homoseksualiteit bespreekbaar onder Harderwijkse inburgeraars


Harderwijk – “Ik hoop dat alle mensen gelukkig worden, ook de homo’s!” Dat is de droom van minstens één van de cursisten van een inburgeringscursus in het Harderwijkse opleidingscentrum Landstede. Haar medecursisten dromen deze dinsdagochtend ook hardop dat iedereen even gelukkig mag zijn, al vond een enkeling dat homo zijn ook in Nederland beter verboden kan worden, zeker in openbare ruimtes...


Het klaslokaal op de eerste verdieping zit tot de laatste van alle ruim dertig stoelen vol: op drie mannen na allemaal vrouwen, jong, wat ouder, van naar schatting twintig nationaliteiten. Stuk voor stuk goed gekleed en welbespraakt, al hebben enkelen hoorbaar moeite met de Nederlandse taal. Logisch, want de meesten van hen zijn nog niet zo lang in Nederland en volgen juist daarom taalles. Logisch óók, omdat het deze dinsdagochtend vooral gaat om het uiten van je eigen gevoelens en gedachten over een – zelfs voor veel ‘rasechte’ Nederlanders nog pittig - thema als homoseksualiteit.


Het onderwerp ‘homoseksualiteit in Nederland’ is een verplicht onderdeel van de Nederlandse inburgeringscursus. Inburgeringsdocenten vinden het lastig homoseksualiteit bespreekbaar te maken. Zo lastig zelfs dat er deze zomer Kamervragen zijn gesteld naar aanleiding van het bericht dat een docent inburgeren inburgeraars had aangeraden hun homoseksualiteit voor hun mede-cursisten maar te verzwijgen, omdat zij daar moeite mee zouden hebben.


Docente NT2 (‘Nederlands als tweede taal’) Margreet van Wijk was dat in elk geval niet. Wel ging ze graag in op de uitnodiging van John Goring en de Harderwijkse Esra Visser om voor haar Harderwijkse inburgeringscursisten een zogeheten dialoogbijeenkomst over homoseksualiteit te organiseren. John Goring initieert die overal in ons land. De psycholoog van Surinaamse afkomst is Dialoog-uitvoerder voor het Humanistisch Verbond, dat samen met COC Nederland en Stichting Malaica initiatiefnemer is van De Dialoog. Vorige maand was Goring ook al in Harderwijk. Toen vond een unieke dialoogbijeenkomst plaats met Marokkaanse mannen.


In Nederland wonen 900.000 homo’s, lesbiennes en biseksuelen’, staat in een folder van ‘De Dialoog’ die Goring deze dinsdagochtend in het lokaal heeft neergelegd. ‘Toch is het onderwerp in veel kringen onbespreekbaar. De Dialoog brengt hierin verandering.’


Gesprekleidster Esra Visser van de Regio Noord Veluwe ontlokt de dames deze ochtend hoe ze denken over homoseksualiteit. Behoorlijk verschillend, zo blijkt. Velen kennen zelf geen homo’s of lesbiennes. Niet zo verwonderlijk, want in veel landen van waaruit zij zijn ontvlucht is homoseksualiteit bij wet verboden. Homoseksuelen wachten na ontmaskering strenge straffen, tot de doodstraf aan toe. Wie daar homo of lesbienne is, praat er niet over.


Homo zijn is een afwijking, denken aardig wat van de merendeels vrouwelijke cursisten. Ze hebben net zitten kijken naar een kort filmpje waarin een knap uitziende Turkse man - ene Ohran - heel verdrietig is omdat zijn familieleden hem al drie jaar lang niet meer willen zien of spreken. Ze willen geen contact meer met hem, nadat hij hen had verteld homo te zijn.


Ondanks het feit dat de meeste cursisten een middelbare of hogere opleiding hebben genoten, zijn sommigen heel stellig: ‘homoseksualiteit is abnormaal’, ‘een ziekte’, ‘een gevolg van verkeerde opvoeding’, ‘het gevolg van een gemis aan liefde en aandacht’, ‘iets tijdelijks, net als verliefdheid’, of ‘een probleem met een psychologische achtergrond’. “Het mag ook niet van God of Allah”, zegt een vrouw met een hoofddoekje, die naar eigen zeggen zowel de bijbel en de koran als de gita heeft bestudeerd. Een andere vrouw ziet dat volstrekt anders: “Ik ben voor vrijheid naar Nederland gevlucht. Ik hou van vrijheid. Als iemand hier homo is, gun ik hem dat. Zie elkaar als mensen. Zo moet je elkaar respecteren”. Nog een: “Wij moeten iedereen accepteren, zodat iedereen gelukkig kan zijn”.


Harry Schipper



www.dedialoog.nu






Tags: bespreekbaar onder, homoseksualiteit bespreekbaar, harderwijk, bespreekbaar, inburgeraars, kontaktveluws, nieuwsblad, harderwijkse, homoseksualiteit, onder