GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT AŞ ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU








ENFLASYON:

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU


3 AYLIK FAALİYET RAPORU



1.- Ekonominin Genel durumu


2004 yılının ilk 3 aylık döneminde enflasyondaki düşme eğilimine paralel olarak bono faizleri ve kurda da düşüş yaşandığı bir dönem olmuştur. TEFE %7.97, %TÜFE 11.83 olarak gerçekleşmiştir. Kurdaki düşüşü dengelemek için merkez bankasının yaptığı döviz alım ihaleleri ile brüt döviz reservi 33.1 milyar dolara çıkmıştır. Dolar aynı dönemde %5.96 değer kaybetmiştir. Gösterge bono faizi %25.50 den %21.78 e gerilemiştir. Reel faizler 10 puana kadar gerilemiştir. Amerika’da kısa vadeli faizlerin %1 lerde olması gelişmekte olan ülkelerin Eurobondlarına olan talebi arttırmıştır.



GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT AŞ ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU




Dönem içerisinde en yüksek getiriyi %8.41 ile İMKB 100, en düşük getiriyi ise %-7.38 ile döviz sepeti (1 USD + 0.77 EUR) getirmiştir.






GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT AŞ ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU




ABD ekonomisindeki canlanma ve faiz arttırım beklentileri ile USD/EUR paritesi %-3.05 düşüş göstererek 1.22 den kapanmıştır. Önümüzdeki dönemde ABD ekonomisindeki canlanma işaretleri paritenin USD lehine gelişmesi sonucunu ortaya çıkaracaktır. EUR nun değer kaybı ihracatının önemli bölümü EUR cinsinden olan Türkiye’nin dış ticaret dengesinde olumsuzluğa sebep olabilecektir.


GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT AŞ ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU


















Dış politikada Kıbrıs referandumundan çıkacak olan sonuç, sene sonunda AB nin Türkiye hakkında vereceği karar, Iraktaki gelişmeler ve Amerika’da olası faiz artışı gelişmekte olan ülkelerdeki piyasaların yönünün belirleyecektir.






2.- Piyasalar



Yılın ilk çeyreğinde finansal piyasalarda genel olarak olumlu bir hava hakimdi. Uygulanan ekonomik programın başarı ile sürdürlmesi buna bağlı olarak IMF ile olumlu ilişkiler ve gözden geçirmelerin başarı ile tamamlanması bunda etkili oldu. Enflasyonda düşüş, olumlu bütçe, büyüme ve ihracat rakamları, AB den yıl sonunda üyelik müzakerelerinin başlaması için tarih verilmesine yönelik beklentiler piyasaların takip ettiği temel gelişmelerdi. 2004 Yılı başında gösterge bono bileşik faizi %25,50 seviyesinde bulunuyordu. Şubat başından itibaren enflasyondaki düşüş, Merkez Bankası faiz indirimi etkenleriyle %24 lere gerileyen bono faizleri daha sonra ikinci bir merkez bankası faiz indirimi ve Kıbrısda çözüme yönelik sürecin Türkiye’nin AB ilişkilerine olumlu yansıyacağına dair beklentiler Bono faizlerinin Mart sonu itibariyle %21,50 seviyelerine gerilemesinde etkili oldu. Bu dönemde 2002 yılından beri yaşanan döviz kurlarındaki gerileme süreci de devam etti. Yılsonunu 1,400,000 seviyesinde kapatan Amerikan Doları Mart sonunda 1,310,000TL ye kadar geriledi. Doların üç aylık değer kaybı %6,43 olurken Euroda parite etkisiyle düşüş %13,40 oldu. Hisse senetleri piyasasında Kıbrıs beklentileriyle şubat ayından sonra başlayan hareket ile IMKB-100 endeksinin üç aylık getirisi %8,41 oldu.




3.- Yatırım Politikaları ve Fon performansı


Yılın ilk çeyreğinde yatırım araçlarının getirilerine göz attığımızda hisse senetleri ve bono getirisinin birbirine yakın reponun bu getirilerin altında olduğunu görüyoruz. Dolar ve Euronun TLye karşı getirisi ise negatif oldu. Yatırım araçlarının dengeli bir dağılımının uzun vade de ortalama getirisinin üzerinde bir getiri elde etmeyi hedefleyen Garanti Emeklilik Esnek Fon yılın ilk üç ayında %6.45 getiri elde etti. Aynı dönemde %40 bono(182 gün), %30 Hisse senedi(IMKB100) ve %30 net repo dan oluşan karşılaştırma ölçütünün getirisi ise %6.17de kaldı. Yatırım felsefesi olarak portföyünde hisse senetlerine en az %5 , en fazla %50 oranında yer veren Fon bu dönemde ortalama %12 oranında Hisse senedi pozisyonu tuttu. Bunun yanında bono faizlerde yaşanan hızlı gerilemeden faydalanmak üzere bono pozisyonuna ise %82 oranında yer verdi. Önümüzdeki dönemde 2005 yılına ilişkin bütçe-enflasyon hedefine yönelik olumlu beklentilerin güçlenmesi ve reel faizlerde daha fazla gerileme olması durumunda hisse senedi pozisyonunu benchmark(karşılaştırma ölçütü) seviyesi üzerinde %30-50 aralığında tutmayı planlıyoruz. Ancak makroekonomik hedeflere ulaşmada yaşanabilecek zorluklar ya da yurt dışı piyasalardan gelebilecek şoklar olması durumunda hisse senedi pozisyonunu minimum seviyelere çekerek daha fazla sabit getirili yatırım araçlarına yönelmeyi planlıyoruz.


01.01.2004-31.03.2004 tarihleri arasında fon getirisi %6.45 olarak gerçekleşirken, yönetici benchmarkının getirisi %6.17 olarak gerçekleşmiştir. Fon karşılaştırma ölçütü, %30 İMKB 100, %40 182 günlük KYD bono endeksi, %30 İMKB ON ortalama repodur.


GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT AŞ ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU


4.- Fon Kurulu Kararları


25.03.2004 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fon işletim ücreti günlük 0.00010 dan 0.000055 e düşürülmüştür.

Fonun Ünvanı Büyüme Amaçlı Esnek Emeklilik Yatırım Fonundan Esnek Emeklilik Yatırım fonu olarak değiştirilmiştir.






Tags: emekli̇li̇k ve, esnek emekli̇li̇k, emekli̇li̇k, yatirim, garanti̇, hayat, esnek