ANEXA LA HOTARAREA CONSILIULUI BURSEI NR 2908042008 PROCEDURA PRIVIND

ANEXA NR 17 MODEL 2009 ITL 042
(ANEXA NR 1 LA NORMELE METODOLOGICE) CONTRACT DE MEDIERE
(ANEXA NR 1A LA NORME) SITUAŢIA PRIVIND LOCURILE DE

(PLANILLA ANEXA SUSTITUIDA POR EL ARTÍCULO 2° DE LA
16 ANEXA NR 2 LA HOTĂRÎREA GUVERNULUI NR 246
4 ANEXA NR 1 LA HOT C J NR2506032006

ANEXA LA HOTARAREA CONSILIULUI BURSEI NR

ANEXA LA HOTARAREA CONSILIULUI BURSEI NR. 29/08.04.2008




PROCEDURA

PRIVIND VANZAREA SECUNDARA A ACTIUNILOR

S.C. BURSA DE VALORI BUCURESTI S.A.



Capitolul I. Aspecte generale



Art. 1 (1) Prezenta procedura pune in aplicare prevederile Actului constitutiv al S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A., denumita in continuare B.V.B. sau Societatea, referitoare la efectuarea de catre actionarii B.V.B. de acte de dispozitie asupra actiunilor emise de Societate, prin vanzare-cumparare voluntara, cu acordarea dreptului de preferinta actionarilor existenti.


(2) Prezenta procedura nu se aplica altor acte translative de proprietate cu titlu oneros asupra actiunilor B.V.B., actelor translative de proprietate cu titlu gratuit (donatie etc.) si nici transferurilor de actiuni efectuate in procedurile de executare silita.


(3) Dreptul de preferinta se exercita prin intermediul Societatii. Secretariatul General va urmari si gestiona punerea in executare a prezentei proceduri.


(4) Dispozitia asupra licentelor transmisibile de tranzactionare se exercita in mod liber, prin acte juridice distincte de actele de dispozitie asupra actiunilor Societatii.


Art. 2 (1) In intelesul prezentei proceduri, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:


  1. drept de preferinta (drept) - posibilitate pe care o au titularii dreptului de a dobandi cu prioritate fata de terte persoane actiuni ordinare sau preferentiale ale Societatii in situatia in care unul dintre actionarii existenti doreste sa le instraineze, indiferent de cauza initierii actului de dispozitie.


  1. titularii dreptului - actionarii Societatii care, pe intreaga durata a termenului de exercitare a dreptului de preferinta au capacitatea legala si statutara de a exercita efectiv acest drept si nu se afla intr-una din urmatoarele situatii:

  1. la data afisarii declaratiei de intentie detin 5% din capitalul social cu drept de vot al Societatii, sau

  2. in urma exercitarii dreptului de preferinta ar depasi limita legala de 5% din capitalul social cu drept de vot al Societatii.


  1. instrainare (cesiune) - operatiune de transfer cu titlu oneros a dreptului de proprietate asupra actiunilor Societatii. In situatia in care transferul se realizeaza cu titlu gratuit ori in baza oricaror altor acte juridice care nu respecta conditiile de valabilitate ale unei vanzari, prevederile prezentei proceduri nu sunt aplicabile.


  1. termen de exercitare a dreptului de preferinta - perioada de timp pe care o au la dispozitie titularii dreptului de a se manifesta in sensul achizitionarii actiunilor oferite spre vanzare.


  1. declaratie de intentie - manifestare de vointa a unui actionar al Societatii, in forma scrisa, neangajanta juridic, cu caracter informativ si facultativ, de a instraina un numar determinat de actiuni pe care le detine in cadrul Societatii.


  1. oferta de vanzare - manifestare de vointa unilaterala si irevocabila exprimata in scris de catre cel care a facut o declaratie de intentie (denumit “ofertant”), notificata Societatii, de a instraina actiunile detinute catre o anumita contraparte indicata, actionar sau terta parte, la un anumit pret.


  1. raspuns la oferta de vanzare/raspuns - manifestare de vointa unilaterala si irevocabila a titularului dreptului, (denumit “acceptant”), de a-si exercita dreptul de preferinta prin dobandirea cu prioritate, in total sau in parte, a actiunilor oferite spre instrainare, la pretul solicitat de catre ofertant sau la un pret superior. In exercitiul dreptului de preferinta, raspunsul la oferta de vanzare nu poate fi o contraoferta (o propunere de a contracta la un pret mai mare decat cel indicat in oferta de vanzare).


  1. terta persoana - orice persoana care la momentul afisarii declaratiei de intentie nu detine actiuni emise de Societate dar care, la data cesiunii, este eligibila sa dobandeasca aceasta calitate in conformitate cu prevederile legale si statutare.


Capitolul II. Procedura de vanzare a actiunilor Societatii


Sectiunea 1. Declaratia de intentie


Art. 3 Oricare dintre actionarii Societatii care intentioneaza sa instraineze partial sau integral actiunile pe care le detine la Societate este obligat sa se adreseze cu prioritate catre ceilalti actionari existenti inainte ca actiunile sa fie oferite catre terte persoane.


Art. 4 (1) In scopul mentionat in art. 3, actionarul poate inainta Societatii o declaratie de intentie, in forma scrisa, prin care va informa despre intentia sa de a instraina actiunile detinute la Societate. Aceasta declaratie de intentie este revocabila pana la implinirea termenului de inaintare a ofertei de vanzare, mentionat in art. 7.


(2) Etapa declaratiei de intentie este facultativa.


Art. 5 In scopul informarii actionarilor, in maximum 2 zile lucratoare de la primire Societatea va afisa declaratia de intentie pe pagina de Internet a Societatii (www.bvb.ro), in cadrul Sectiunii Produse si Servicii - Servicii Monitorizare, dupa verificarea conformitatii acesteia cu datele aflate in evidentele proprii. In caz de inadvertenta, BVB va solicita corectarea declaratiei, iar termenul de 2 zile va curge de la primirea declaratiei de intentie corectata.


Art. 6 Declaratia de intentie va fi semnata de reprezentantul legal al actionarului ce intentioneaza sa vanda actiuni ale BVB si va cuprinde datele de identificare ale declarantului, categoria si numarul de actiuni oferite.


Art. 7 In termen de 10 zile lucratoare de la data afisarii declaratiei de intentie, actionarul are obligatia formularii ofertei de vanzare, in caz contrar declaratia fiind considerata revocata de drept.


Sectiunea 2. Oferta de vanzare


Art. 8 (1) Oferta de vanzare reprezinta modalitatea prin care ofertantul face cunoscuta actionarilor Societatii:

  1. contrapartea posibila a cesiunii, care poate fi atat un actionar existent, cat si o terta persoana;

  2. categoria si numarul actiunilor Societatii oferite spre vanzare;

  3. pretul solicitat pentru actiunile oferite spre vanzare (per actiune).


(2) In cazul in care obiectul vanzarii este format din actiuni ordinare si contrapartea posibil implicata este cunoscuta de ofertant si are calitatea de societate de servicii de investitii financiare, oferta va fi insotita si de documentele care atesta calitatea de societate de servicii de investitii financiare autorizata a respectivei contraparti indicate, conform prevederilor Actului constitutiv.


Art. 9 (1) Oferta de vanzare se va transmite Societatii prin fax sau scrisoare recomandata cu confirmare de primire, in atentia Secretariatului General , in termen de maximum 10 zile lucratoare de la data afisarii declaratiei de intentie (daca a existat o declaratie de intentie).


(2) Oferta de vanzare este irevocabila in ceea ce priveste intentia de a contracta, numarul de actiuni si pretul solicitat pentru actiunile oferite spre vanzare si nu poate fi afectata de modalitati juridice.


Art. 10 Societatea va afisa oferta de vanzare valida pe pagina de Internet a Societatii (www.bvb.ro), in cadrul Sectiunii Produse si Servicii - Servicii Monitorizare, in maximum 2 zile lucratoare de la primire. In situatiile in care se constata un viciu al ofertei, ofertantul va fi instiintat despre acest lucru intr-un termen rezonabil, termenul de 2 zile lucratoare urmand a curge de la data primirii ofertei de vanzare completate/rectificate.


Art. 11 De la data afisarii ofertei de vanzare, titularii dreptului au la dispozitie un termen de 30 zile calenadristice pentru exercitarea acestuia. Termenul curge incepand cu ziua urmatoare afisarii ofertei de vanzare si se implineste in cea de a 30-a zi.


Sectiunea 3. Raspunsul la oferta de vanzare


Art. 12 Raspunsul la oferta de vanzare reprezinta modalitatea prin care actionarii B.V.B., detinatori de actiuni ordinare sau preferentiale, inteleg sa isi exercite dreptul lor de preferinta si este irevocabil in privinta intentiei lor de a contracta.


Art. 13 (1) Raspunsul se formuleaza in scris si va fi transmis Societatii prin fax sau prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, in interiorul termenului de exercitare a dreptului de preferinta. Dupa implinirea acestui termen, dreptul de preferinta se considera stins, iar raspunsul la oferta de vanzare transmis dupa expirarea termenului de exercitare a dreptului de preferinta nu produce niciun efect juridic.


(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, raspunsul la oferta de vanzare va cuprinde numarul de actiuni pentru care se face solicitarea, declaratia expresa a acceptantului ca este de acord sa plateasca pretul unitar solicitat de catre ofertant, precum si faptul ca este de acord sa achizitioneze un numar mai mic de actiuni, in situatia in care isi vor exprima intentia de a participa la oferta de vanzare mai multi actionari.


Art. 14 (1) Transferul dreptului de preferinta este nul.


(2) Niciun actionar nu poate renunţa valabil la dreptul sau de preferinta.


Sectiunea 4. Alocarea actiunilor


Art. 15 La data implinirii termenului de exercitare a dreptului de preferinta, Societatea va aloca acceptantilor actiunile oferite spre vanzare, potrivit art. 16. In maximum 2 zile lucratoare de la implinirea termenului de exercitare a dreptului de preferinta se va afisa pe pagina de Internet a Societatii (www.bvb.ro), in cadrul Sectiunii Produse si Servicii - Servicii Monitorizare, tabelul de alocare.


Art. 16 (1) Alocarea actiunilor se va realiza prin aplicarea urmatoarelor reguli:

    1. se vor invalida si inlatura raspunsurile la pret mai mic decat cel cuprins in oferta de vanzare;

    2. raspunsurile la pret egal cu cel specificat in oferta de vanzare se vor satisface prin executarea proportionala (pro rata) cu numarul de actiuni cuprins in fiecare raspuns, astfel cum a fost validat de Societate;

    3. se vor aplica rotunjiri la numerele intregi de actiuni, prin scaderea partii subunitare;

    4. actiunile ramase nealocate in urma rotunjirilor se vor aloca acceptantilor in ordinea cronologica a depunerii raspunsurilor, pana la concurenta numarului de actiuni din raspunsurile la oferta de vanzare ale acestora, astfel cum au fost validate de Societate;

    5. se vor limita pro-rata alocarile care induc conversii de actiuni prin care s-ar incalca procentul maxim legal de actiuni preferentiale emise de Societate;

    6. se vor limita individual alocarile care induc depasirea pragului minim legal de detineri cu drept de vot ale participantilor care opereaza pe pietele operate/administrate de Societate, iar diferenta va fi completata prin conversia in actiuni preferentiale;

    7. alocarile care ar conduce la atingerea pragului de 5% din drepturile de vot in cadrul Societatii se vor realiza sub conditia suspensiva a indeplinirii procedurii legale si statutare si a obtinerii aprobarilor necesare;

    8. alocarile care implica conversii ale categoriilor de actiuni se realizeaza prin hotararea Consiliului Bursei;

    9. cantitatea de actiuni nesolicitata prin raspunsurile la oferta de vanzare sau ramasa nealocata prin aplicarea principiilor enumerate la lit. a)-h), se va executa in conformitate cu Capitolul III.


(2) Limitarile precizate in alin. 1 se apreciaza in functie de detinerile in mod direct sau indirect ale subiectului de drept in Societate inainte si dupa eventuala alocare.


Art. 17 In maximum 10 zile calendaristice de la afisarea tabelului de alocare, ofertantul si acceptantii participanti la alocare vor depune la B.V.B. declaratia de cesiune si contractul de cesiune necesare operarii transferului de proprietate in Registrul Actionarilor, sub sanctiunea inopozabilitatii cesiunii fata de Societate. In situatii exceptionale acest termen va putea fi prelungit cu maximum 10 zile la solicitarea expresa a partilor implicate in transfer.


Art. 18 Fiecare parte implicata in transferurile de actiuni va executa obligatiile de informare prevazute in reglementarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.


Art. 19 Regulile de alocare pro rata stipulate la art. 16 sunt aplicabile corespunzator si in situatia in care, in intervalul cuprins intre publicarea ofertei de vanzare si operarea transferului de proprietate in Registrul Actionarilor o parte din actiuni sunt indisponibilizate (ca urmare a instituirii unei masuri asiguratorii) si/sau au fost instrainate in procedura de executare silita. In acest caz, actiunile ce vor fi alocate sunt cele ce ramase dupa scaderea actiunilor indisponibilizate si/sau executate silit.


Capitolul III. Instrainarea actiunilor catre terte persoane


Art. 20 Actiunile ramase necesionate dupa ce titularii dreptului de preferinta si-au exercitat acest drept, respectiv dupa implinirea termenului de exercitare, pot fi instrainate liber unei terte persoane, care poate fi contrapartea indicata in oferta de vanzare.


Art. 21 Sub sanctiunea nulitatii, ofertantul nu va putea instraina actiunile sale unei terte persoane la un pret mai mic decat pretul solicitat titularilor dreptului de preferinta.


Art. 22 Ofertantul va avea la dispozitie un termen de maximum 30 de zile calendaristice de la expirarea perioadei de exercitare a dreptului de preferinta pentru a incheia contractele de cesiune avand ca obiect instrainarea actiunilor unor terte persoane. Daca instrainarea nu se va realiza in acest termen, actiunile nu vor putea fi instrainate decat dupa derularea unei noi proceduri privind vanzarea secundara a actiunilor BVB.


Art. 23 Ofertantul si tertele persoane implicate in instrainarea de actiuni vor depune la B.V.B. declaratia de cesiune si contractul de cesiune necesare operarii transferului de proprietate in Registrul Actionarilor, sub sanctiunea inopozabilitatii cesiunii fata de Societate, in maximum 10 zile calendaristice de la expirarea termenului de 30 zile calendaristice prevazut de art. 22. In situatii exceptionale acest termen va putea fi prelungit cu maximum 10 zile la solicitarea expresa a partilor implicate in transfer.

Art. 24 Termenul prevazut in art. 22 nu se aplica in situatiile in care legea sau Actul constitutiv obliga la instrainarea actiunilor intr-un termen mai scurt, situatie in care se vor respecta termenele de instrainare prevazute in lege sau Actul constitutiv.



Capitolul IV. Dispozitii finale


Art. 25 Prezenta procedura se completeaza cu anexele reprezentand modelul cadru al documentelor ce se utilizeaza si/sau afiseaza in cadrul procedurii de exercitare a dreptului de preferinta, astfel:

Anexa nr. 1 - “Declaratie de intentie”;

Anexa nr. 2 – “Oferta de vanzare”;

Anexa nr. 3 – “Raspuns la oferta de vanzare”.


Art. 26 Consiliul Bursei va verifica respectarea prezentei Proceduri, iar in situatia in care constata incalcarea acesteia va refuza inscrierea in Registrul Actionarilor a instrainarilor de actiuni altfel efectuate.


Art. 27 Prezenta procedura se aproba si modifica de catre Consiliul Bursei si se comunica actionarilor B.V.B.


ANEXA NR. 1



DECLARATIE DE INTENTIE

-caracter facultativ si informativ-




Avand in vedere Procedura privind vanzarea secundara a actiunilor S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A.,



Subscrisa/subsemnatul _________________________________________, cu sediul/domiciliul in _________________________________________, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul ________________________________________, sub nr. ________________, C.U.I./CNP ______________, reprezentata prin _____________________________________, in calitate de _________________________________________, actionar al S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A., avand o detinere de ______________________ actiuni nominative ordinare/preferentiale, informez prin prezenta ca intentionez sa instrainez un numar de _______________________ actiuni ordinare/preferentiale.


Mentionez ca inteleg sa acord un termen de 30 de zile, in conditiile in care voi inainta o oferta de vanzare, pentru ca actionarii existenti sa isi exercite dreptul lor de preferinta, in conformitate cu Procedura privind vanzarea secundara a actiunilor S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A.


Declar ca am luat cunostinta de prevederile Procedurii mai sus mentionate si cunosc sanctiunea civila aplicabila oricarui act incheiat cu incalcarea prevederilor acestuia.




Nume reprezentant legal si semnatura:

___________________


Stampila declarantului:



Data: ___________________


ANEXA NR. 2




OFERTA DE VANZARE




Avand in vedere Procedura privind vanzarea secundara a actiunilor S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A.,


Subscrisa/subsemnatul _________________________________________, cu sediul/domiciliul in _________________________________________, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul ________________________________________, sub nr. ________________, C.U.I./CNP ______________, reprezentata prin _____________________________________, in calitate de _________________________________________, actionar al S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A., avand o detinere de ______________________ actiuni nominative ordinare/preferentiale, ofer spre vanzare catre ________________________________________ (contrapartea posibila a cesiunii), un nr. de __________ actiuni ordinare/preferentiale, la un pret de ____________ RON/actiune.


Declar ca am luat cunostinta de efectele juridice ale prezentei oferte de vanzare si, in conformitate cu Procedura privind vanzarea secundara a actiunilor S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A., inteleg sa imi asum obligatiile ce decurg din prezentul act.


Atasez documentele care atesta calitatea de societate de servicii de investitii financiare autorizata a contrapartii indicate (pentru actiunile ordinare) – daca este cazul.


Nume reprezentant legal si semnatura:

___________________


Stampila declarantului:



Data: ___________________


ANEXA NR. 3


RASPUNS LA OFERTA DE VANZARE


Avand in vedere Procedura privind vanzarea secundara a actiunilor S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A.,



Subscrisa/subsemnatul _________________________________________, cu sediul/domiciliul in _________________________________________, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul ________________________________________, sub nr. ________________, C.U.I./CNP ______________, reprezentata prin _____________________________________, in calitate de _________________________________________, actionar al S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A., avand o detinere de ______________________ actiuni nominative ordinare/preferentiale, declar prin prezenta ca doresc sa imi exercit dreptul de preferinta in vederea achizitionarii unui numar de _____________ actiuni ordinare/preferentiale, obiect al ofertei de vanzare afisata de catre _______________________________ in data de ______________.


Ofer un pret de _________________ RON/actiune, reprezentand o valoare totala de __________________ RON.


Raspunsul la oferta de vanzare are caracter ferm.


Declar ca:


Cunosc faptul ca raspunsul la oferta de vanzare trebuie inregistrat la Bursa de Valori Bucuresti S.A. pana la implinirea termenului de exercitare a dreptului de preferinta.


Data:

___________________


Nume reprezentant legal si semnatura:

____________________


Stampila acceptantului:


40 Anexa nr 3 la Regulamentul Sanitar Privind Produsele
4ANEXA NR 4 (CONTINUARE) ANEXA NR 4 GRUPUL OCUPAȚIONAL
5 ANEXA NR 1 CAIET DE SARCINI PENTRU


Tags: bursei, privind, anexa, hotararea, consiliului, 2908042008, procedura