TRÀMITS ADMINISTRATIUS EMPRESARI I PROFESSIONAL INDIVIDUAL AUTÒNOM SERVEI DE








TRÀMITS EMPRESARI INDIVIDUAL AUTÒNOM



TRÀMITS ADMINISTRATIUS

Empresari i professional individual autònom


Servei de Creació d'Empreses

Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona






Ver. 7/2012 CAT



ÍNDEX

















(*) Només aquests tràmits i obligacions han de complir-se necessàriament, la resta dependran de la naturalesa del negoci.


  1. TRÀMITS DE CONSTITUCIÓ

1.1 DECLARACIÓ CENSAL D’ALTA D’OBLIGACIONS TRIBUTÀRIES I ALTA D’IAE

Per a poder iniciar l’activitat, l’autònom ha de donar-se d’alta de les obligacions fiscals (bàsicament IVA i IRPF). Alhora, caldrà comunicar a l’Administració quina és l’activitat que vol realitzar, és a dir, s’haurà d’efectuar l’alta d’IAE.

L’alta de l’IAE és una obligació estrictament formal ja que a partir de l’1 de gener de 2003 les persones físiques resten exemptes de pagar IAE.

Per tant, en el cas dels empresaris individuals, només caldrà informar a l’Administració de l’activitat que s’està realitzant sense haver de satisfer cap import.

Documentació necessària:

Termini: Abans de l'inici de l’activitat

Lloc: Delegació d'Economia i Hisenda

  1. TRÀMITS LABORALS

    1. ALTA DE L’EMPRESARI EN EL RÈGIM ESPECIAL D’AUTÒNOM DE LA SEGURETAT SOCIAL

L’empresari haurà de donar-se d’alta en el Règim Especial d’Autònom de la Seguretat Social.

L'alta serà única per a totes les activitats que l'empresari o professional realitzi, sempre que estiguin incloses en aquest règim de la Seguretat Social.

La inclusió en aquest règim no exclou la possibilitat que l'interessat pugui estar inclòs a altres règims de la S.S. de forma simultània.

Documentació necessària:

Lloc: Tresoreria General de la Seguretat Social.

Termini de presentació: 30 dies naturals següents a l'inici de l'activitat.

En aquest sentit cal fer menció al fet que el 12 de juliol de 2007 va publicar-se la Llei 20/2007 de l’Estatut del Treballador Autònom, essent vigent a partir del 12 d’octubre de 2007.

Les novetats més destacades d’aquesta iniciativa legislativa són les següents:

A aquells treballadors que s’incorporin al Règim Especial de la Seguretat Social a partir del 12 d’octubre de 2007 que siguin menors de 30 anys (35 anys en cas de dones) se’ls aplicarà una reducció a la quota del 30% durant els primers 15 mesos.

    1. INSCRIPCIÓ DE L’EMPRESARI A LA TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL I OBTENCIÓ DEL NÚMERO DE PATRONAL

És l’acte mitjançant el qual la Tresoreria General de la Seguretat Social assigna a l’empresa o a l’empresari un número per a la seva identificació en el respectiu règim del Sistema de la Seguretat Social.

La inscripció d l’empresari serà imprescindible per tal de donar d’alta als treballadors afiliats.

Si l’empresari té més d’un centre de treball, haurà d’obtenir un número d’identificació per cada centre de treball situat a cada província.

Documentació necessària:


Termini: Abans que els treballadors comencin la seva activitat.

Lloc: Tresoreria General de la Seguretat Social

    1. ALTA I AFILIACIÓ DELS TREBALLADORS AL RÈGIM GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL

Estan obligades a fer aquest tràmit els empresaris que tinguin treballadors per compte aliena dins del Règim General de la Seguretat Social.

El número de patronal és únic per a cada centre de treball i vàlid per a tot el territori espanyol. L’empresari o representant legal de la societat està obligat a afiliar a tots els treballadors de l’empresari inclosos al règim general.

El número d’afiliació assignat al treballador serà vàlid per a tota la vida; per tant, quan una empresari contracti un treballador que ja el tingui, només haurà de donar-lo d’alta a nom de l’empresari.

Documentació necessària:


Termini: Abans de la incorporació al lloc de treball.

Lloc: Direcció Provincial de la Tresoreria de la Seguretat Social corresponent al domicili de l’empresari on presta serveis el treballador.

    1. ALTA DE COBERTURA DE RISCOS D’ACCIDENTS DE TREBALL I MALALTIA PROFESSIONAL

Els empresaris, quan inscriguin l’empresari, hauran d’acollir-se, obligatòriament, a la cobertura de riscos d’accidents de treball i malaltia professional, bé a la Seguretat Social o bé a una mútua d’accidents de treball o malaltia professional.





Documentació necessària:

Termini: Quan es fa la inscripció de l’empresari.

Lloc: Tresoreria de la Seguretat Social

    1. FORMALITZACIÓ DELS CONTRACTES DE TREBALL

En funció dels tipus de contractes laborals entre l'empresari i els treballadors, aquests s'hauran de formalitzar en model oficial davant les oficines de l'INEM.

    1. COMUNICACIÓ D’OBERTURA DEL CENTRE DE TREBALL

L’empresari o representant legal de la societat comunicarà a l’autoritat laboral l’obertura del centre de treball on es desenvoluparà l’activitat de l’empresari.

Igualment, s’haurà de comunicar a l’autoritat laboral la represa de l’activitat després d’efectuar alteracions, ampliacions o transformacions d’importància.

Documentació necessària:

Model oficial per quadruplicat que contindrà les dades següents:

Dades de l’empresari:

Dades del centre de treball:


Dades de producció i /o emmagatzematge del centre de treball:

Termini: La comunicació es presentarà en els 30 dies naturals següents a l’obertura del centre de treball o represa de l’activitat.

Lloc: Serveis Territorials del Departament de Treball

    1. CALENDARI LABORAL

L’empresari exposarà en tots els centres de treball el calendari laboral, en el qual figuraran les festes nacionals, les de la Comunitat Autònoma i les del municipi, distribuint els dies laborables d’acord a la jornada màxima legal.

  1. TRÀMITS LOCALS

    1. SOL·LICITUD DE LLICENCIA D’ACTIVITAT, LLICENCIA MUNICIPAL D’OBRES I LIQUIDACIÓ DE L’IMPOST SOBRE CONSTRUCCIONS, INSTAL·LACIONS I OBRES

Comunicar o demanar la llicencia d’activitat és un acte obligatori i previ a l’inici de qualsevol activitat empresarial que pretén ubicar-se en un local, instal·lació permanent o oficina, mitjançant el qual l’administració local i/o Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya assegura el compliment de les normatives establertes per poder iniciar una activitat concreta en una ubicació determinada.

Depenent de l’activitat i dels elements objectius que la conformen (superfície del local, taller o magatzem, capacitat de públic potencial, capacitat de producció, potencia de la maquinaria....), l’activitat s’ubicarà en un dels diversos annexes de la Llei 3/1998 (Llei de la Intervenció Integral de l’Administració Ambiental) o de la Ordenança Municipal d’Activitats i aquest fet ens determinarà el temps, els costos i els diferents professionals que hauran d’intervenir en la tramitació de l’aprovació administrativa del inici de la nostra activitat.

Lloc de tramitació: Les llicencies i autoritzacions d’activitat es tramiten davant els diferents departaments municipals d’urbanisme i de llicencies d’activitat a l’Ajuntament de la població.

En el cas de que l’obertura de l’activitat requereixi fer obres és necessari demanar permís d’obres, majors o menors en funció si hi ha o no augment del volum habitable, a l’ajuntament corresponent i liquidar l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres.

  1. INSCRIPCIÓ DE L’ACTIVITAT EN EL REGISTRE INDUSTRIAL

Mitjançant el Decret 324/1996, es crea el Registre d’establiments industrials de Catalunya (REIC) el qual substitueix el Registre industrial corresponent a l’àmbit territorial de les províncies de Girona, Barcelona, Lleida i Tarragona.

El REIC té per finalitat disposar d’una informació bàsica sobre les activitats industrials que sigui útil per al coneixement d’aquest sector i per a la presa de decisions en les polítiques industrials. Alhora, aquesta base de dades també ha de permetre donar un servei d’informació de qualitat als ciutadans.

El REIC contindrà les dades relatives a les següents indústries:

També constaran al REIC les dades relatives a les entitats i empreses de serveis següents:

Queden excloses de l’àmbit del registre les empreses sense assalariats, el titular de les quals sigui una persona física, excepte en aquells casos en què hi hagi una disposició específica que prevegi la inscripció.

Documentació necessària:

La documentació que caldrà presentar al registre d’establiments industrials serà la següent:

Dades relatives a l’empresari:



Dades relatives a l’establiment i a la indústria:

Termini de presentació:

Les dades corresponents a l’imprès normalitzat hauran de comunicar-se un cop acabada la instal·lació i abans d’iniciar l’activitat. També han de comunicar-se les variacions essencials i el cessament de l’activitat.

La comunicació d’una variació essencial de les dades o del cessament de l’activitat s’ha de fer dins el termini de dos mesos des que s’hagi produït la variació o cessament.

Quan el titular prevegi que el termini d’execució de la nova instal·lació, de la modificació o del trasllat sigui superior a 1 any, comunicarà, abans de començar l’execució, les dades corresponents a l’imprès normalitzat, així com el programa d’execució.

Lloc: Oficina de Gestió Unificada.

5. INSCRIPCIÓ EN DETERMINATS CASOS DEL LOCAL, FINCA O IMMOBLE ON ES REALITZA L’ACTIVITAT AL REGISTRE DE LA PROPIETAT

El Registre de la Propietat té com a objecte la inscripció o anotació dels actes i contractes relatius al domini i altres drets reals sobre béns immobles. Per tant, en cas de realitzar l’activitat empresarial o professional en un local que s’ha adquirit o sobre el que s’hagi constituït qualsevol dret real, caldrà inscriure l’escriptura al Registre de la Propietat.

Excepte en el cas d’hipoteca immobiliària, la qual no queda constituïda sense la inscripció, en tots els altres casos la inscripció només tindrà efectes declaratius, ja que l’adquisició del bé o dret s’obté en atorgar l’escriptura.



Documentació necessària:

La documentació necessària per a la inscripció al Registre de la Propietat Immobiliària és la següent:

Termini de presentació: No hi ha cap termini per a la inscripció.

Lloc: Registre de la Propietat.

  1. INSCRIPCIÓ DE PATENTS I MARQUES

En cas d’ús de patents, marques, models i dissenys industrials, noms comercials, s’haurà de procedir a sol·licitar la seva corresponent inscripció.

Lloc: OFICINA ESPANYOLA DE PATENTS I MARQUES

Passeig de la Castellana 75

(28046) Madrid

Tel. 902.157.530

7. OBLIGACIONS COMPTABLES MÉS IMPORTANTS

Per tal d’entendre la classificació de les obligacions comptables caldria explicar d’una manera breu els diversos règims de determinació dels rendiments, que són aplicables tant als empresaris individuals com a les societats civils. Alhora indiquem que en el fulletó “Obligacions comptables de l’empresari” s’explica més detalladament el contingut dels llibres obligatoris per les societats civils.

Els rendiments obtinguts poden determinar-se mitjançant algun d’aquests mètodes, depenent de l’activitat i del volum de la mateixa.

A continuació procedirem a adjuntar un quadre resum de les obligacions comptables:

TRÀMITS ADMINISTRATIUS EMPRESARI I PROFESSIONAL INDIVIDUAL AUTÒNOM SERVEI DE

Per altra banda, les operacions efectuades, ja sigui per empresaris persones físiques o per societats (mercantils o civils) han de ser documentades mitjançant la corresponent factura. En aquest sentit cal fer menció a la possibilitat existent del que es coneix com la facturació electrònica, sistema que presenta els següents avantatges destacables: estalvi de despesa de paper, estalvi d’espai per a la seva conservació, eliminació d’errors en la introducció de dades en els equips informàtics, millora d’eficiència, etc.

8. TRAMITACIÓ DE LA POSADA EN MARXA DE L’EMPRESA INDIVIDUAL A TRAVÉS DEL DUE

Des del 26 d’abril de 2010 i gracies a l’aprovació del Real Decret 368/2010, de 26 de març, s’estableix un procés de simplificació de tràmits administratius que permet a l’empresari autònom realitzar els tràmits de creació de la seva empresa de forma molt més ràpida i àgil.

Per fer-ho només cal que l’emprenedor acudeixi a un Punt d’Assessorament i Inici de Tramitació (PAIT) amb el que s’aconsegueix una tramitació única i integrada en us sol procediment administratiu.

La xarxa de PAIT està integrada per més de cinc-centes oficines públiques i privades, com ara, administracions públiques d’àmbit estatal, autonòmic o local i entitat dependents d’elles, cambres de comerç, finestretes úniques empresarials, organitzacions empresarials, col·legis professionals, així com professionals col·legiats a ells (gestors, advocats, economistes, graduats socials, etc.).

Assessorat per el PAIT, l’empresari haurà d’omplir el Document Únic Electrònic (DUE) que és un formulari administratiu que substitueix fins 16 formularis de paper necessaris per crear una societat limitada pel procediment tradicional. Alguns d’aquests formularis són els següents:



Model

Funcionalitat del model

036 i 037

Declaració censal

TA16

Sol·licitud de formalització de la cobertura de riscos professionals amb entitat gestora de la Seguretat Social

TA 6

Inscripció de l’empresari en la Seguretat Social i obertura de compte de cotització principal

TA 7

Compte de cotització

TA 1

Sol·licitud d’afiliació a la Seguretat Social, assignació de número de Seguretat Social i variació de dades

TA 0521/1

Sol·licitud d’alta en el Règim Especial de Treballadors per Compte Propi o Autònoms - treballadors societaris

TA 2

Sol·licitud d’alta del treballador per compte aliena o assimilat

TA 0521/2

Alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms de familiars col·laboradors


Sol·licitud de domini d’Internet “.es”

410 1

Sol·licitud de registre de Nom Comercial

NOTA

Sol·licitud d’alta d’inscripció de fitxers en l’Agència Espanyola de Protecció de dades



9. OBLIGACIONS FISCALS MÉS IMPORTANTS

9.1 IRPF

El benefici obtingut tributa com a rendiment d’activitats econòmiques en la declaració d’IRPF que cada empresari o professional ha d’efectuar anualment.

9.2 RETENCIONS A COMPTE DE L’IRPF

Les factures emeses per empresaris no professionals (activitats classificades en la primera secció de les tarifes d’IAE) no porten retenció. No obstant, les factures emeses per autònoms dedicats a activitats professionals, agrícoles, ramaderes i forestals estan subjectes als següents tipus de retenció a compte de l’IRPF.

Alhora, i com a novetat en vigor a partir del 21 d’abril de 2007, estan subjectes a una retenció de l’1% determinades operacions que efectuen empresaris sotmesos al mètode d’estimació objectiva.









IAE

Activitat econòmica

314 i 315

Fusteria metàl·lica i fabricació d'estructures metàl·liques i caldereria

316.2, 3, 4 i 9

Fabricació d'articles de ferreteria, serralleria, cargols, derivats del filferro, parament i altres articles del metall N.C.O.P.

453

Confecció en sèrie de peces de vestir i els seus complements, excepte quan la seva execució s'efectuï majoritàriament per encàrrec de tercers.

453

Confecció en sèrie de peces de vestir i els seus complements, executada directament per la pròpia empresa, quan es realitzi exclusivament per tercers i per encàrrec.

463

Fabricació en sèrie de peces de fusteria, parquet i estructures de fusta per a la construcció

468

Indústria del moble de fusta

474.1

Impressió de texts o imatges

501.3

Obres de paleta i petits treballs de construcció en general.

504.1

Instal·lacions i muntatges (excepte lampista, fred, calor i aire condicionat)

504.2 i 3

Instal·lacions de lampista, fred, calor i aire condicionat.

504.4, 5, 6, 7 i 8

Instal·lacions de parallamps i similars. Muntatge i instal·lació de cuines de tot tipus i classe, amb tots els accessoris. Muntatge i instal·lació d'aparells elevadors de qualsevol classe i tipus. Instal·lacions telefòniques, telegràfiques, telegràfiques sense fils i de televisió, en edificis i construccions de qualsevol classe. Muntatges metàl·lics i instal·lacions industrials completes, sense vendre ni aportar la maquinària ni els elements objecte d'instal·lació o muntatge.

505.1, 2, 3 i 4

Revestiments, solats, paviments i col·locació d'aïllaments.

505.5

Fusteria i serralleria

505.6

Pintura de qualsevol tipus i classe i revestiments amb paper, teixit o plàstic i acabats i decoració d'edificis i locals.

505.7

Treballs amb guix i escaiola i decoració d'edificis i locals.

722

Transport de mercaderies per carretera

757

Serveis de mudances



    1. PAGAMENTS A COMPTE

Alhora els autònoms estan obligats a efectuar pagaments trimestrals a compte de la seva declaració de la renda. De fet, els pagaments a compte o fraccionats constitueixen un medi per anticipar fons al Tresor Públic a compte de l’impost definitiu, fet que alhora permet graduar l’esforç que suposa pel contribuent el pagament de l’impost.

L’obligació d’efectuar pagaments a compte aplica a tots els contribuents que exerceixin activitats empresarials i professionals, qualsevol que sigui el mètode de determinació dels rendiments.

No obstant, no existeix obligació d’efectuar pagaments fraccionats per a les activitats professionals, agrícoles, ramaderes i forestals quan en l’any natural anterior, almenys el 70% dels ingressos de l’activitat han estat subjectes a retenció (les factures estan subjectes a retenció quan es factura a un altre autònom o a una societat, mai quan es factura a un particular).

Els percentatges dels pagaments a compte trimestrals són els següents:

A part, cal tenir en compte que els empresaris també estan sotmesos a obligacions tributàries de caràcter informatiu.

    1. IVA

Els empresaris individuals que no tinguin l’obligatorietat de portar la seva comptabilitat segons el Codi de Comerç, no tindran l’obligació de portar els llibres d’IVA paral·lelament als llibres de vendes i despeses. És a dir, tant a efectes d’IRPF com d’IVA, amb els llibre registres de factures emeses (o de vendes), el llibre registre de factures rebudes (o de compres) ja és suficient.

No obstant, cal indicar que la Llei de l’IVA permet l’aplicació de règims especials, ja siguin obligatoris (per exemple, recàrrec d’equivalència aplicable als comerciants minoristes) o bé optatius (per exemple, règim de l’agricultura, ramaderia i pesca).

En aquest sentit cal indicar que l’objectiu d’aquests règims és principalment reduir la pressió fiscal indirecta dels petits empresaris al simplificar la gestió de l’Impost. Per tant, els empresaris que estiguin aplicant un d’aquests règims veuran reduïdes les obligacions formals relatives a l’IVA, tant les de gestió (portar llibres) com les de liquidació (presentar la declaració d’IVA).

Per últim, s’indica que si es vol profunditzar més en la fiscalitat de determinats impostos, concretament en l’Impost sobre Societats, IRPF i l’IAE, us remetem als fulletons específics de cada un d’ells. Alhora també informar-vos de l’existència d’un fulletó que recull un quadre resum de les principals obligacions fiscals.

15





Tags: administratius empresari, tràmits administratius, autònom, administratius, professional, individual, servei, tràmits, empresari