TIPUS DE DICTATS VOLEM DEIXAR BEN CLAR QUE LA

ARTICLE 1 NOM I TIPUS D’EMPRESA EL NOM DE
DECLARACIÓ RESPONSABLE D’ESTABLIMENTS HOTELERS TIPUS D’ALLOTJAMENT TURÍSTIC I
DINÀMICA DE GRUPS TÍTOL LA TARJETA DE VISITA TIPUS

DOCUMENT N 3 PLEC TIPUS DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES PER
ELS MUSEUS PODEN SER DE DIVERSOS TIPUS SEGONS LES
ESBORRANY ORDENANÇA TIPUS SOBRE EL SOROLL I

TIPUS DE DICTATS



Tipus de dictats





Volem deixar ben clar que la finalitat del dictat és l’aprenentatge de l’ortografia (excepte el dictat tradicional que és avaluatiu). Per això apostem per un dictat que hagi estat preparat, amb molt de temps (dictat preparat) o pocs minuts (dictat memorístic), i que doni eines per evitar al màxim els errors.

Un cop acabat el dictat deixem uns moments per revisar-lo, tot donant una pauta concreta. Ex: En aquest text hi ha cinc paraules amb “b” i dues amb “v” / Compteu que us han de sortir set paraules amb majúscula / Mireu que hi hagi sis paraules amb h.

Valorem molt l’autocorrecció, més que no pas que s’intercanviïn els dictats a l’hora de corregir-los, fet que pot provocar situacions comparatives i conflictives.

Cada alumne/a s’ha de comparar amb ell mateix, ha de prendre consciència dels seus errors i s’ha de proposar d’anar reduint les faltes a mesura que avança el curs.

Evidentment, al final cal que el/la mestre/a faci una última correcció.



Tradicional

Es dicta un text que l’alumne no coneix. Es pot fer una lectura prèvia i comentar les paraules dubtoses. En acabar el dictat es rellegeix el text per facilitar l’autocorrecció dels errors. Aquest és un dictat d’avaluació, però no és adequat com a activitat d’aprenentatge.


Preparat

Es tria un fragment per dictar i se’n dóna còpia als alumnes (també es pot seleccionar un fragment del llibre de text o de lectura). Els passos principals a seguir són:



Cantat

S’escull una cançó i els alumnes l’escolten tot intentant d’apuntar-ne la lletra. Una segona i tercera audició serviran per anar omplint tots els buits i confirmar les paraules apuntades. Després els alumnes, per parelles, completen els buits tot comparant el que ha apuntat cadascú.

Per la seva dificultat i complexitat, ja que el text està escrit en vers, es pot fer el dictat en un full on hi haurem escrit les primeres paraules de cada vers. També podem plantejar l’activitat com un dictat preparat, donant prèviament la lletra de la cançó (veieu: ma_dictat_cançó).


Per parelles

S’agrupen els alumnes per parelles. L’alumne A de cada parella té un full amb uns quants fragment del text, amb buits intercalats. L’alumne B disposa del text complementari; és a dir, té els fragments que manquen al company i buits intercalats (els fragments que té l’alumne A). Comença l’alumne A dictant al B el primer fragment i aquest l’apunta al seu full, després el B dicta a l’A el seu primer fragment i així successivament. Al final cada alumne corregeix el seu dictat a partir del text escrit al full del seu company. Es tracta d’un dictat molt rendible perquè l’alumne no només transcriu el text, sinó que també pot exercitat la lectura en veu alta i la pronunciació. Va bé que els textos siguin breus, complets i interessants (veieu: ma_dictat_parelles).


Fonètic

Es tracta de dictar unes quantes paraules difícils que els alumnes no dominin i que presentin problemes d’ortografia derivats de la fonètica (accents oberts i tancats, vocal neutra, o àtona, s sorda / s sonora, m/n, p/b, tx/ig...).


Secretari

El mestre llegeix el text a velocitat normal, sense aturar-se, i els alumnes prenen les notes que poden. A continuació es formen grups de 3 o 4 alumnes i intenten de reconstruir el text a partir dels apunts. El mestre pot llegir el text dues vegades o més. La reconstrucció que redactin els nens ha de conservar, com a mínim, la informació rellevant del text. Es tracta d’un bon exercici de memòria i de redacció de textos a partir d’un esborrany inicial.


Telegràfic

El mestre nomes dicta les paraules plenes (noms, verbs en infinitiu, adjectius...) com si fos un telegrama. L’alumne, a partir de les paraules dictades, ha d’escriure la frase completa afegint tot el que faci falta (articles, preposicions...). D’aquesta manera es posa èmfasi en el component morfosintàctic del text.

Exemple:

El mestre dicta:

Viatge Estats Units bé però tempesta núvols obligar pilot aterratge forçós.

L’alumne pot escriure:

El viatge als Estats Units ha anat bé però la tempesta i els núvols han obligat al pilot de l’avió a fer un aterratge forçós.


Enregistrat

Pot ser un text enregistrat pel mestre o bé pels mateixos alumnes. Es pot fer individualment, per parelles o en petit grup (3 o 4 alumnes). L’ús del reproductor de CD o de l’ordinador, facilita el treball perquè permet ajustar la velocitat del dictat al ritme de cada alumne o grup.


Autodictat

Aquest tipus d’activitat afavoreix especialment la memòria visual no centrada exclusivament en la paraula, sinó en contextos més amplis. Els alumnes s’aprenen de memòria un text breu (rodolí, endevinalla, embarbussament, poema, definició, fragment literari...). Un cop après, l’endemà o al cap d’uns dies l’hauran d’escriure sense cap més indicació, només refiant-se de la seva memòria.


Consulta

Es dicta un text sense preparació prèvia. El mestre el llegeix per assegurar-ne la comprensió, però sense fer cap comentari ortogràfic. En acabar es deixa que els alumnes puguin consultar tots els dubtes al diccionari, llibre de text, llibre de verbs, fitxes ortogràfiques... Després es comenten els dubtes.

Aquesta activitat serveix per fomentar l’ús del diccionari i perquè l’alumne aprengui i s’acostumi a dubtar davant de paraules amb alguna dificultat ortogràfica.


De paraules

Es dicten una sèrie de paraules que tinguin en comú un aspecte ortogràfic. És una activitat útil per controlar el domini d’algun aspecte concret que s’ha treballat i alhora per memoritzar paraules.


De textos produïts pels alumnes

Es dicta un text lliure després d’haver fet una correcció col·lectiva i d’haver-se comentat amb el grup classe.


Memorístic

Es tria el fragment a dictar i es fotocopia a la part superior d’un full. Es dóna als alumnes perquè llegeixin el text amb atenció i se’ls diu que han d’intentar memoritzar l’escriptura dels mots difícils. En acabar el temps que se’ls dóna, els alumnes dobleguen el full de manera que no puguin veure el text. El mestre dicta el text per segments i els alumnes escriuen el dictat a la part inferior del full. L’autocorrecció és fàcil, només cal tornar a desdoblar el full.


TIPUS DE DICTATS VOLEM DEIXAR BEN CLAR QUE LA


© Alegria Julià Danés

Material professorat – Tipus de dictats


EXERCISIEJERCICIO NÚM EXP TIPUS TIPO DECLARACIÓ DE
FITXES DE RECURSOS TIPUS DE RECURS EXEMPLES DE TIPOLOGIA
FONTS D’ENERGIA TIPUS D’ENERGIA FORMES D’ENERGIA RENOVABLES SOL AIGUA


Tags: deixar ben, tipus, deixar, volem, dictats