KALDIRMA ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA İSİG 1 KALDIRMA DONATLARI MAKINENIN PARÇASI

KALDIRMA ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA İSİG 1 KALDIRMA DONATLARI MAKINENIN PARÇASI






KALDIRMA ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA İSİG

  1. Kaldırma Donatları: Makinenin parçası olmayıp yükü kaldırmaya yarayan yük üzerine yerleştirilen donanımlar

  2. Ayrı Kaldırma Donatları: Kulaklı çengel, kulaklı cıvata, halka, sapan, kanca vb.

  3. Kılavuzlu yük: Rijit ya da fleksibıl bir kılavuz tarafından yönlendirilen kaldırma aracı

  4. Dinamik deney: Bir kaldırma aracının kaldırabileceği azami yük ile yapılan deney. Makine fonksiyonlarının özellikle fren sistemleri kontrolünde kullanılır.

  5. Statik deney: Makinelerin yapı yeterliliğinin tespitinde yapılır.

TAMBURLARDA GÜVENLİK:

ZİNCİRLER: Kaldırılacak yükün ağırlığına göre zincirler seçilmeli. Zincirler halka ya da levha şeklinde olabilmekte. Levha şeklinde yapılanlar özeldir ve daha dayanıklıdır. Bunlara GALL denir.

HALATLAR: Çelik, tel, kevgir, naylon, fiber halatlar bulunmaktadır. Yük taşımada ve kaldırmada daha çok kevgir ya da tel-çelik halatlar kullanılır.

Kevgir Halatlar: Güvenlik katsayıları 3 olmalıdır. Kullanılmadan önce mutlaka kontrol edilmeli, aşındırıcı, asit gibi madde taşınmalarında kullanılmamalı. Islak ve gergin olarak tutulmamalı, kuru yerde muhafaza edilmeli, Mevsimsel olarak mukavemetlerinde değişiklikler olabilmekte uzun ömürlü değiller. Demir askılara asılmamalı.

Tel-Çelik Halatlar: Kevgir halatlara göre daha uzun ömürlü ve dayanıklılar. Mevsimsel değişimlerle mukavemetleri değişmez, Islak nemli yerlerde çalışmalarda kullanılabilirler, kullanımlarından önce mutlaka kontrol edilmeliler. Güvenlik katsayıları 5 olmalı. Tel çelik halatlar yüke uygun seçilmeli. Yağ ile yağlanmalı ve kaynak işlerinden ısıdan korunmalılar. Yükün sivri köşeleri var ise kaldırma öncesi gerekli önlemler alınmalı. Telde aşınma, ezilme tellerin kopması ve incelme var ise halat kullanılmamalı

Kancalar: Yapılacak işleme göre seçilmeliler Demirden yapılmalılar, el ile yapılan taşıma işlerinde kancanın güvenlik katsayısı 3, makine ile yapılan işlerde kancanın güvenlik katsayısı 4, erimiş metal ve alındırıcı maddeler ile yapılan işlerde güvenlik katsayısı 5 olmalı.

Sapanlar: Yük Taşımada kullanırlar. Sapanların güvenlik katsayıları 4 olmalı yük taşımada en zayıf bacak göze alınmalı ve sapan kolları arası açı dikkate alınmalı

VİNÇLERDE GÜVENLİK:

TRANSPORTÖRLER:

Elevatörler :1) Merdivenli 2) Kovalı 3) Zincirli

Vidalı transportörler , Pnömatik Transportörler , Bant Konveyorler

TRANSPORTÖRLERDE ÖNLEMLER:

İŞÇİLERİ TAŞIMADA KULLANILAN EKİPMANLAR.

İşçiler asla iş kaldıraçları ile taşınmamalı, ancak çok acil durumlarda ve oğlan üstü şartlarda gözetmen tarafından taşınmasına izin verilebilir. Bu durumda da kaldırma aracının kumandasında bir denetleyici olmalı, ve işçilerin haberleşme imkanları sağlanmalı. Kılavuzsuz yükleri kaldırır iken aracın devrilmemesi için gerekli önlemler alınmalı.

Kılavuzsuz yük kaldıran makinenin operatörü önünü göremiyorsa mutlaka yol gösterici uzman eşliğinde kaldırma yapılmalı.

Yükü bağlama çözme işlemleri işçiler tarafından yapılıyorsa aracın kumandası işçide olmalı ve gözetmen eşliğinde yapılmalı.

Yük kaldırma ve taşıma işleri planlı ve kontrollü yapılmalı.

Yükler dik olarak kaldırılmalı, aksi söz konusu ise mutlaka işaretçi kullanılmalı.

5 Ton ve üzeri yük kaldıran makinelerde mutlaka 2 elektrikli ya da 1 elektrikli 1 manuel fren sistemi olmalı

Çelik halatların bağlantı kısımlarında aşınma veya uzama varise halatın 1-3 m. Kesilerek halat başları birleştirilir.

Kaldırma araçları ilk kurulumdan sonra, çalıştırılmadan önce, uzun süre kullanılmadıysalar mutlaka bakımları yapılmalı ve sicil kartına işlenmeli.

Kaldırma arcının ekipmanları her kullanımdan önce operatör tarafından ve 3 ayda 1 yetkili uzman tarafından kontrolleri yapılmalı.

Kaldırma makineleri, kaldırabileceği azami yükün 1.5 katını etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olacak ve bunlara dayanacak fren tertibatı bulunmalı.











Tags: kaldirma araçlarla, kaldirma, parçasi, makinenin, çalişmalarda, donatlari, araçlarla