POWERPLUSWATERMARKOBJECT497048 GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS

POWERPLUSWATERMARKOBJECT497048 GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS






GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KILAVUZU

POWERPLUSWATERMARKOBJECT497048 GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS

POWERPLUSWATERMARKOBJECT497048 GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS POWERPLUSWATERMARKOBJECT497048 GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS


GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS TEZİ YAZIM ve BASIM KILAVUZU

Biçim

Tez, A4 (210 x 297)mm ebadında, 80 – 100 gr/POWERPLUSWATERMARKOBJECT497048 GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS birinci hamur beyaz kağıdın ön yüzüne, çift satır aralığı ve Times New Roman 12 punto karakterinde yazılmalıdır. Dış kapak dahil bütün sayfaların marjları üst ve alt kenarlardan 3 cm, sağ kenardan 2,5 cm ve sol kenardan 3,5 cm olmalıdır.

Tez sırasıyla aşağıdaki içeriklerden oluşmalıdır.

ÖN KISIM

Dış Kapak

Kapak sayfasına ortalı olarak alt alta sırasıyla Gaziosmanpaşa Üniversitesi logosu, Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ifadesi, tezin başlığı, tezi hazırlayanın ismi, bölümü, Lisans Tezi ifadesi, danışmanın ismi, tezin yazıldığı yer ve yıl yazılmalıdır. Bu sayfadaki bilgiler 1,5 satır aralığında yazılmalı ve her bir bölüm arasında 3 boşluk olmalıdır. Başlığın uzunluğuna göre, başlık ile hazırlayan arasındaki boşluk mesafesi değişebilir (Bkz. Örnek 1).


-Fakülte ismi büyük harfle yazılmalıdır.

-Tez başlığı 14 punto büyük harfle yazılmalıdır. Başlık bir satırdan uzun ise, başlığın ters piramit şeklinde görünmesi için, her yeni satır içerden merkezde olacak şekilde başlamalıdır.

-Hazırlayanın ismi, Bölümü, Lisans Tezi ifadeleri ve unvanıyla birlikte danışmanın isminin yalnızca ilk harfleri büyük yazılmalıdır.

-Tezin yapıldığı yer (Tokat) ve yıl sayfanın altında yer almalıdır.


İç Kapak

Dış kapağın A4 kağıdına tıpkı basımı olmalıdır.


Onay Sayfası

Bu sayfada ekte Örnek 2’deki metin sayfanın üst ve alt kenarından 5’er cm boşluk bırakılarak yazılmalıdır. (Bkz. Örnek 2).


Özet

Özet, Türkçe ve İngilizce, tezin amacını, önemini, yöntemini ve sonuçlarını içerecek şekilde en fazla 250 kelime olmalıdır.


İçindekiler

Tezin içindeki başlık ve biçimsel özelliklere uygun olarak oluşturulan içindekiler bölümünden oluşur. (Bkz. Örnek 3).


Tablo ve Şekiller Listesi

Tezde yer alan tablo ve şekillerin numarasını, adını ve bulunduğu sayfa numarasını içermelidir.


Kısaltmalar ve Simgeler Listesi

Metinde sık kullanılan ve yazar tarafından tanımlanan kalıplaşmış ifadelerin kısa gösterimidir. Kısaltma ve simgelerin metinde ilk kullanıldıkları yerde önce açılımları sonra parantez içinde kısaltılmış hali, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) gibi, yazılmalıdır.

Ön Kısım Sayfalarının Numaralandırılması

Küçük Roma rakamı ile sayfanın sağ üst köşesinde yer almalıdır. Dış kapak, iç kapak ve onay sayfasına numara verilmemelidir.


TEZ METNİ

Araştırmacı, tez yazarken, aşağıdaki konu başlıklarına ek olarak, kendi disiplinine uygun diğer konu başlıklarını açmakta serbesttir.

Giriş

Tezin Bölümleri

Sonuç ve Öneriler

Kaynakça

Ekler

Giriş

Araştırmanın niteliğine uygun olarak, problem tanımı, araştırmanın amacı, önemi, kapsamı, varsayımları, planı, literatüre beklenen katkıları ve çalışmada kullanılıp açıklanması düşünülen kavramların tanımları yer almalıdır.

Tezin Bölümleri

Burada tez bölümleri sırasıyla yazılır. Bölüm başlıklarının numaralandırılmasında 1,2,3.. rakamları kullanılır.


Sonuç ve Öneriler

Çalışmanın kısa bir özeti, elde edilen sonuçların yorumu ve öneriler yer almalıdır.


Kaynakça

Alfabetik olarak çift satır aralığında, ilk satır sola dayalı, diğer satırlar 1,25 cm içeriden yazılmalıdır.


-Tek yazarlı kitap

Ortaylı, M. D. (2004), İmparatorluğun En Uzun Yüz Yılı, Hil Yayıncılık, Ankara.


-İki yazarlı makale

Demir, O. ve A. Kutlar (2003), “Türkiye’deki Geri Kalmışlığa Farklı Bir Yaklaşım: Yüksek Kamusal Dışsal Maliyet-Düşük Ekonomik Performans”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(1): 63-84.


-Üç yazarlı kitap

Baldani, J., J. Bradfield ve R. Turner (1996), Mathematical Economics, Dryden Yayıncılık, Florida, USA.


-Üçten fazla yazarlı makale

Gadzella, B. M., M. Baloğlu, W. G. Masten, J. Helton, J. Huang ve T. Madsen (2001), “Differences Among Women Attending University On Thinking, Learning, And Academic Performance”, College Student Journal, 35(1): 77-83.


-Yayınlanmamış tez

Ardıç, K. (1998), İç Müşteri Tatmini İle Hizmet Kalitesi İlişkisinin Ölçülmesi (Bir Mağaza Zincirinde Uygulama), yayınlanmamış doktora tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.


-İnternet aracılığıyla ulaşılan makale

Mann, C., T. Otsuki and J. S. Wilson, "Assessing the Potential Benefit of Trade Facilitation: A Global Perspective," 10 Şubat 2004.

(http://econ.worldbank.org/files/33231_wps3224.pdf).


Ekler

Metin içinde yer alması istenmeyen açıklama, tablo, şekil, çözümleme ve diğer belgeler EKLER başlığı altında Ek-1, Ek-2, … şeklinde verilmelidir.

Tezin Yazımı İle İlgili Teknik Nitelikler
Başlıklar

Bölüm başlığı sayfaya ortalı olarak büyük harfle yazılmalı, diğer başlıklar paragraf başından başlamalıdır. Bölüm başlığından sonra gelen ilk başlığın tamamı, ikinci kademe başlığın ise, yalnızca ilk harfleri büyük olmalıdır. Üçüncü ve daha alt kademe başlıklar italik ve ilk harfleri büyük yazılmalıdır.


Paragraf Başı

İlk satır 1,25 cm içeriden başlamalıdır.


Sayfa Numaraları

Sayfanın sağ üst köşesinde 1,2,3, ... şeklinde yer almalıdır.


Dipnotlar

Konuyu dağıtıcı ve okumada sürekliliği engelleyici nitelikteki kısa açıklamalar bilgisayarın otomatik olarak numaralandırdığı sistemde tek satır aralığı ile aynı sayfanın altına yazılmalıdır.

Alıntılar

Orijinal metnin aynısı olan alıntı, eğer üç satırdan az ise, metin tırnak içine alınmalı, üç satırdan fazla ise, metin tırnak içine alınmadan, sağdan ve soldan 1,5 cm içeriden yazılmalıdır. Orijinal metnin aynısı olmayan alıntılarda bu işlemleri yapmaya gerek yoktur.

Atıflar

Metin içinde ayraç usulüyle aşağıdaki gibi olmalı ve kitaptan alıntılarda sayfa numarası verilmelidir.


-Bir yazarlı esere atıf;

olmalıdır (Ortaylı, 2004: 146).

veya

Ortaylı (2004: 146)’ya göre, … olmalıdır.


-İki yazarlı esere atıf;

olmaktadır (Demir ve Kutlar, 2003).

veya

Demir ve Kutlar (2003)’a göre, ... olmaktadır.


-Üç yazarlı esere atıf;

... olmaktadır (Baldani, Bradfield ve Turner, 1996: 52-65).

veya

Baldani, Bradfield ve Turner (1996: 52-65)’a göre, … olmaktadır.


-Üçten fazla yazarlı esere atıf;

olmalıdır (Gadzella, vd, 2001).

veya

Gadzella, vd (2001)’ye göre, … olmalıdır.


Tablolar

Sayfada ortalı olarak yer almalı ve tablo başlığı tablonun sol üst hizasından başlayarak ilk harfleri büyük yazılmalıdır. Tablo numaralandırılırken önce bölümü, sonra bölüm içindeki sırayı temsil eden rakam Tablo 1.1. biçiminde yazılmalıdır. Tablo oluşturulurken yararlanılan kaynaklar tablonun altında yukarıdaki atıf sistemindeki gibi yer almalıdır. Varsa açıklama notları, tablonun altında tek satır aralığında ve daha düşük (9-11) punto ile yazılmalıdır.


Şekiller

Sayfada ortalı olarak yer almalı ve şeklin adı ilk harfleri büyük olmak üzere ortalı olarak şeklin altına yazılmalıdır. Şeklin numaralandırılmasında şeklin bulunduğu bölüm numarası ve şeklin bölüm içindeki şekil sırasını gösteren numara, (Şekil 1.1.) biçiminde yer almalıdır.


Eşitlikler

Eşitliğin sağ karşısında önce bölümü, sonra eşitliğin bölüm içindeki sırasını temsil eden numara yer almalıdır. Örneğin, eşitliğin sağ karşısındaki 1.1., birinci bölümün birinci eşitliğini temsil etmektedir.


Sayılar

Tezde yer alan küsuratsız sayılar 1 000 000, küsuratlı sayılar ise 10,5 şeklinde yazılmalıdır.


Tezin Teslimi ve Sunumu

İlk teslim: Plastik dosya içinde bir nüsha (Bahar Dönemi Arasınav Döneminde)

İkinci teslim ve Sunum: İlk teslim edilen metnin danışman tarafından incelenmesi sonrasında yapılması gereken düzeltmelerin yapılmasını müteakip karton kapakla ciltlenmiş olarak danışmanın arasınavlar ile dönem sonu sınavları arasında sunulmalıdır. Bu sunum ilgili herkese açık olarak yapılacağından sunuma ilişkin takvim bölüm başkanlıklarca ilgili bölüm panolarından ilan edilmelidir.


ÖRNEK 1

POWERPLUSWATERMARKOBJECT497048 GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS

T.C.

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ




.............................................................................

....................TEZ BAŞLIĞI.....................

........................................



Hazırlayan

..................................




.............. Bölümü

Lisans Tezi




Danışman

.....................................




TOKAT – YIL


ÖRNEK 2


ÖRNEK 2




“......................................................................................” başlıklı bu çalışma Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ………........ Bölümü’nde Lisans Tezi olarak kabul edilmiştir.







Tezin Kabul Ediliş Tarihi: ..... / ...... / ..........

Danışman

Adı-Soyadı

İmza



ÖRNEK 3



İÇİNDEKİLER


Sayfa

ÖZET................................................................................................................................ i

İÇİNDEKİLER................................................................................................................ ii

TABLOLAR LİSTESİ..................................................................................................... iii

ŞEKİLLER LİSTESİ....................................................................................................... iv

KISALTMALAR LİSTESİ............................................................................................ v

GİRİŞ............................................................................................................................ 1

I. BÖLÜM ....................................................................................................................

II. BÖLÜM....................................................................................................................

.......................................................................................................................................

.......................................................................................................................................

.......................................................................................................................................

SONUÇ VE ÖNERİLER…........................................................................................

KAYNAKLAR...............................................................................................................

EKLER............................................................................................................................

6






Tags: bi̇li̇mler fakültesi̇, i̇dari̇ bi̇li̇mler, üni̇versi̇tesi̇, fakültesi̇, li̇sans, bi̇li̇mler, i̇dari̇, powerpluswatermarkobject497048, gazi̇osmanpaşa, i̇kti̇sadi̇