ESKİŞEHİR ORMAN FİDANLIK MÜDÜRLÜĞÜ FİDAN ÜRETİM VE BAKIM ÇALIŞMALARI

tc Eski̇şehi̇r Osmangazi̇ Üni̇versi̇tesi̇ fen Bi̇li̇mleri̇ Ensti̇tüsü Yüksek Li̇sans






FİDAN ÜRETİM VE BAKIM ÇALIŞMALARI TEKNİK ŞARTNAMESİ

ESKİŞEHİR ORMAN FİDANLIK MÜDÜRLÜĞÜ

FİDAN ÜRETİM VE BAKIM ÇALIŞMALARI

TEKNİK ŞARTNAMESİ


1) ENSO TİPİ FİDANLARDA KÖK KESİMİ (Poz No :4303,1)


a-Fidanların kökleri muntazam olarak kesilecek, hiçbir şekilde kesilmemiş kök bırakılmayacaktır.

b-Kök kesimi yapılırken fidan üretim kaplarına zarar verilmeyecektir.


c- Kök kesimi yapıldıktan sonra kaplar muntazam olarak dizilecektir. (Kök kesim makinesi

idare tarafından karşılanacaktır, teklif sadece işçilik olarak verilecektir)


Ölçü Birimi :1.000 Adet


2) TORBALI VEYA KAPLI FİDANLARIN ÜST BOY İÇİN KAPLARA REPİKALI (Poz No : 4403,2, 4403,6 4403,9 )


  1. Bir üst boy için kaba repike edilecek torbalı ve kaplı fidanlar, idarenin göstereceği yerden ve fidanlardan seçilecektir. Tekniğine uygun olarak seçilen sağlıklı ve düzgün formlu fidanların ambalajı çıkarıldıktan sonra fidan toprağı dağıtılmadan yeni kaba repikajı yapılacaktır.



  1. Fidanlar, repike edilecekleri kaba dik ve kabı ortalayacak şekilde yerleştirecek, kök kıvrıklığına meydan verilmeyecektir. Bu şekilde yerleştirilen fidan kök boğazına kadar tüp harcı ile doldurulup hafifçe sıkıştırılacaktır.


  1. Kaba repike edilen fidanlar idarenin tespit edeceği yere taşınacak, yine idarenin uygun göreceği şekilde yerleştirilecektir.


  1. Fidan naklinde kullanılacak traktör, römork, fidan, kap ve harç,idare tarafından karşılanacaktır.


Ölçü Birimi :1.000 Adet



3) FİDAN YÜKLEME (Poz No : 4406,2, 4406,3, 4406,4, 4304,3)

  1. Fidanlar araçlara muntazam olarak ve zarar verilmeden yüklenecektir. 45 Gözlü Fidan üretim Kapları kabıyla birlikte yüklenecektir.


Ölçü Birimi :1.000 Adet


4) SEDİR KOZALAKLARINDAN TOHUM ELDE EDİLMESİ: (Poz No : 4702,2, 4702,3)


  1. Daha önce toplanmış Sedir kozalakları tohum çıkarma pistine kürek ve tırmık kullanılarak yaklaşık 30 cm kalınlıkta serilecektir.


  1. Serilen kozalaklara günde 8-10 defa bol miktarda su serpilecek, her tarafının ıslatılması sağlanacaktır. Kozalak ve tohumda çürümeye neden olmamak için suyun birikmesi engellenecektir.


  1. Kozalakların sıcakta bırakılması ya da kuru tutulması, sertleşmeye dolayısıyla açılmasının güçleşmesine neden olacağından ıslatma işlemine azami dikkat gösterilecektir.


  1. Islatılan kozalakların karpelleri kendiliğinden dağılmaya başladığında kozalaklar idarenin belirlediği bir yere taşınarak kısmen dağılmış kozalakların el yardımı ile iyice ayrılması sağlanacaktır. Bu işlem yapılırken tohuma zarar verebilecek sertlikte cisimler kullanılmayacaktır.


  1. Çok az dağılan veya dağılmayan kozalaklar tekrar ıslatılmak üzere tohum pistine geri taşınacaktır.


  1. Kozalakların karpellere ayrılması işlemi sırasında kozalak ekseni açığa çıkıncaya kadar kozalak dağıtılacak ve içerisinde tohum bırakılmayacaktır.


  1. Tamamen dağıtılan kozalak karpelleri idarenin belirlediği bir yerde ve yine idarenin belirlediği göz ebatları farklı eleklerden geçirilerek tohuma zarar vermeden, önce karpellerinden sonra kanatlarından ayrılacaktır. Karpeller arasında kalmış tohum bırakılmayacak, hepsi elekten geçirilecektir.


  1. Tohum elde edilirken içerisine yabancı maddeler (taş, çakıl, kum vb) karıştırılmayacaktır.


  1. Kanatlarından ayrılarak elek altına geçirilen temiz tohum birkaç gün idarenin belirlediği bir yerde birkaç cm kalınlıkta serilerek ara sıra tırmıkla karıştırmak suretiyle aşırı rutubeti giderilecektir.



  1. Elde edilen temiz tohumlar ekilinceye kadar idarenin belirlediği serin bir yere taşınarak ince bir tabaka halinde serilecektir.


  1. Tamamıyla tohumları alınmış olan karpeller idarenin belirlediği bir yere taşınacaktır.


Ölçü Birimi :Kg


5) EKİM YASTIKLARINDA İBRELİ VE YAPRAKLI FİDAN SÖKÜMÜ: (Poz No : 3901,1, 3901,2)


  1. Fidan sökümü, idarenin belirlediği ekim yastıklarında makine ile kök kesimini takiben yapılacaktır.


  1. Söküme başlamadan evvel fidanların konulacağı sepetler ile fidanlara örtülecek telisler ıslatılarak yastık kenarında hazır bulundurulacaktır.


  1. Söküm, işçi gücü ile elle yapılacaktır.


  1. İbreli ekim yastığına sağ ve sol taraftaki yastık yollarına iki işçi tek sepetle girecektir. Fidanlar, kök boğazından her iki elle kavranacak ve dik olarak yukarıya doğru çekilecektir. Bu işlem yapılırken fidanların saçak köklerinin zedelenmemesine, kabuğun sıyrılmamasına azami özen gösterilecektir. Fidanlar silkelenerek toprağından arındırılacaktır.


  1. Bu şekilde demetler halinde sökülen ibreli fidanlar, sepet içine, yere paralele vaziyette ve kökleri ortaya gelecek şekilde demetler halinde üst üste yerleştirilecek, sepet dolduktan sonra üzeri ıslak telisle sarılacaktır.


  1. Sökülerek sepete alınan ibreli fidanlar, seleksiyonu yapılmak üzere traktör kasasına yüklenecek ve hiç bekletilmeden seleksiyon hangarına taşınacaktır.


  1. Seleksiyon hangarında tek tek fidanlar elden geçirilerek çatallı, azman, hastalıklı, ince ve seyrek ibreli, kabuğu sıyrılmış, zedelenmiş fidanlar ile kök sistemi zayıf fidanlar ayrılacaktır. Dikime uygun sağlıklı fidanlar, sayısı belli demetler halinde seleksiyon bantlarının üzerine konup kök tuvaletine gönderilecektir.


  1. Kök tuvaleti ahşap bir kütük üzerinde keskin bir satırla yapılacaktır. Sayısı belirli olarak kök boğazından tutulan fidanlar, kök boğazından itibaren yaklaşık 20-23 cm aşağıdan kesilerek zedelenmiş kıvrılmaya elverişli kökler kesilerek uzaklaştırılacaktır.


  1. Islatılan telis içerisine önce ıslak talaş konulacak sonra kök tuvaleti yapılan fidanlar önceden hazırlanan bulamaca batırılıp ıslatılacak, fidan kökleri ortaya gelecek şekilde bir kat fidan bir kat ıslak talaş olarak kat kat konulacaktır. İkibinli demetler haline geldiğinde telisin iki ucu bir araya getirilerek sıkıştırılacak idarenin gösterdiği şekilde çıta ve demir teller yardımıyla balyalanacaktır.


  1. Balyalanan fidanlar, sevk edilinceye kadar idarenin gösterdiği soğuk hava deposunun ilgili bölümünde raflara dizilerek saklanacaktır.


  1. Yapraklı fidanlarda fidan sökümü, idarenin belirlediği ekim yastıklarında makine ile kök kesimini takiben yapılacaktır.


  1. Fidanlar, tek tek elle dik olarak çekilmek sureti ile sökülecektir. Demetler halinde kök tuvaleti yapılmak üzere yastık kenarına taşınacaktır. Yastık kenarına taşınan fidanların olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi için kök kısımları ıslak telisle sarılacaktır.


  1. Yastık kenarına taşınan fidanların olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi için kök kısımları ıslak telisle sarılacaktır.


  1. Fidanlar tek tek elden geçirilecek sağlıksız, yaralı, kök sistemi iyi olmayan fidanlar ayrılacaktır. Sağlıklı fidanlar sayısı belli demetler halinde demetlenip ahşap bir kütük üzerinde kök boğazından tutularak yaklaşık 25 cm derinlikte keskin bir satırla kesilecek, zedelenmiş kökler uzaklaştırılacaktır.


  1. Kök tuvaleti yapılan fidanlar, sayısı belli demetler halinde ıslak telise konulup, idarenin göstereceği şekilde sarılıp bağlanacaktır. Balyalanan fidanlar hemen sevk edilmeyecekse idarenin göstereceği rüzgardan koruntulu gölge bir yerde açılan çukurlarda gömüye alınacak, kök kısmı toprakla kapatılacaktır.


  1. Kök kesiminde kullanılacak kök kesim bıçağı ve ekipman idare tarafından karşılanacaktır.


Ölçü Birimi :Da


6) ENSO TİPİ KAPLARDA EKİM (Poz No: 4302,3, 4302,6)


  1. Ekimde kullanılacak olan turba paketinden çıkarılıp içinde iri parça kalmayacak şekilde ezilecek ve idarenin belirlediği karışım oranı hazırlanacaktır.


  1. Ekim için hazırlanan kaplar, idarenin belirleyeceği yerde ve hazırlanan harç karışımıyla, boşluk kalmayacak şekilde doldurulacaktır.


  1. Ekim makine ve el ile yapılacak, kesinlikle kaplarda boş göz kalmayacaktır.


  1. Ekilen kaplar tohumun üzeri açık kalmayacak şekilde perlit ile kapatılacak ve sulanacaktır.


  1. Ekilip sulanan kaplar idarenin belirlediği yere taşınarak düzgün bir şekilde dizilecek idare tarafından talep edilmesi halinde üzerine kanaviçe örtü serilecektir.


  1. Taşımada kullanılacak traktör idare tarafından karşılanacaktır.


Ölçü Birimi :1.000 Adet



7) ARAZİYE REPİKAJ (Poz No : 3505,2)


Hacmi 1,3-4 Litre Arasında Yer Alan Çapı 9-13 cm Kaplardaki İbreli ve Yapraklı Fidanların araziye Repikajı;


  1. Repikajı yapılacak fidanlar, idarenin gösterdiği yerden düzgün formlu ve sağlıklı olanlardan

seçilecektir.

  1. Seçilen fidanlar, idarenin belirlediği repikajın (dikim) yapılacağı yere, traktör ve römork yardımı ile taşınacaktır.


  1. Repike edilecek fidanlardan ambalajı torbalı olanlar, taban kısmındaki kök kıvrıklığının giderilmesi amacıyla, tabandan 1-2 cm yükseklikten bıçakla, toprağı ile birlikte kesilecektir.


  1. Dikim yerleri, idare tarafından belirlenen aralık-mesafeye uygun olacak şekilde ayarlanacaktır.


  1. Tespit edilen dikim yerleri, çapa yardımıyla kap ebatlarından daha derin ve geniş olacak şekilde açılacaktır. Fidan; torbalı ise, torba yandan kesilip,fidan toprağı dağıtılmadan çıkartılacak,saksılı ise, saksı zarar görmeyecek şekilde toprağı ile birlikte saksıdan çıkarılıp, dikim çukuruna dik vaziyette yerleştirilecektir. İdarenin gerekli görmesi halinde,dikim çukuruna humus takviye edilerek, fidan kök boğazına kadar toprakla kapatılacak ve fidanın kendi toprağı dağılmayacak şekilde hafifçe sıkıştırılacaktır.


  1. Dikimde kullanılan fidanlara ait saksı ve torbalar, idarenin belirleyeceği bir yerde toplanacaktır.


  1. Fidan naklinde kullanılacak traktör ve römork idare tarafından karşılanacaktır.



Ölçü Birimi :1.000 Adet


8) ÇIPLAK KÖKLÜ YAPRAKLI FİDANLARIN GÖMÜDEN ÇIKARTILARAK ARAÇLARA YÜKLENMESİ (Poz No :3902,1)


a) Gömüye alınmış fidanlar çıkartılarak kanaviçe benzeri malzeme ile sarılarak balyalanacaktır.


b) Bir balyada bulunan fidan miktarı idare tarafından belirlenecektir.


c) Balyalanmış fidanlar düzgünce araçlara yüklenecektir.


Ölçü Birimi :1.000 Adet


9 ) TÜPLÜ-KAPLI FİDAN ÜRETİMİ ( Poz No: 4102,2-4102,3-4103,2)


  1. Ekim için tüp veya kaplar, idarenin belirleyeceği yerde ve idarenin hazırladığı toprak karışımıyla doldurulacaktır.

  2. Toprak, el kürekleri yardımıyla, üst kısmında 1-2 cm boşluk kalana kadar doldurulup, doldurulan toprak silkinmek suretiyle torbaya yerleştirilecektir.

  3. Toprak dolu kaplar idarenin göstereceği yastıklara taşınıp, düzgün bir şekilde dizilecektir.

  4. Yastıklara dizilen torbalara idarenin belirlediği sayıda tohum konup, tohum üzerine yine idarenin hazırlayacağı kapatma materyali elle serilerek kapatılacaktır.

  5. Taşımada kullanılan traktör ve römork, idare tarafından temin edilecektir.


Ölçü Birimi :1.000 Adet


10) KULLANILMIŞ 45'lik TEPSİ KAPLARIN TEMİZLENMESİ ( Poz No: 4302,5)


a) Kullanılmış 45 Gözlü fidan üretim kaplarının içerisinde bulunan her türlü materyal (Turba, kuru fidan vs) temizlenecektir.

b) Temizleme işlemi yapılırken kaplara zarar vermemeye özen gösterilecektir. Kaplara sert bir şekilde vurulmayacaktır.

c) Temizlenen kaplar muntazam olarak dizilecektir.

Ölçü Birimi :1.000 Adet


11)ÇIPLAK KÖKLÜ FİDANLARIN KABA REPİKAJI (Poz No :4401,2)

  1. Kaba repikajı yapılacak olan fidanlar, idarenin belirlediği yerden söküldükten sonra seleksiyona tabi tutulacak, istenilen vasıfta sağlıklı fidanlar seçilerek, gerekli kök tuvaleti yapılacaktır.

  2. Repikajı yapılacak fidanlar; rüzgar, güneş vb hava hallerinden korunacak, özellikle kökler hava almayacak şekilde muhafaza edilecek, söküm alanından, repikajın yapılacağı yere fidan nakli yapılırken, fidan kökleri ıslak telisle kapatılacaktır.

  3. Repikajın yapılacağı süre zarfında bekleyen fidanlar, toprakta gömüye alınacak veya ıslak telisle sarılacaktır.

  4. Fidanlar repike edilecekleri kabın ortasına, dik olarak yerleştirilecek, kök kıvrıklığına meydan vermeyecek şekilde dikim yapılacaktır. Kap, idarenin uygun göreceği tüp harcı ile doldurulacak ve hafifçe sıkıştırılacaktır.

  5. Kaba repike edilen fidanlar idarenin tespit edeceği yere taşınacak, yine idarenin uygun göreceği şekilde yerleştirilecektir.

  6. Repike edilen fidanlar yerleştirildikten sonra fidan kökleri açılmayacak şekilde sulanacaktır.

  7. Fidan naklinde kullanılacak traktör, römork, repikaj işleminde kullanılan el küreği, bıçak, kasa gibi her türlü malzeme, fidan, kap ve harç,idare tarafından karşılanacaktır


12) OT ALMA

1) 1+0,2+0 İbreli ve Yapraklı Ekim Yastıklarında Tam Alanda Ot Alma; (Poz No 3803,2)


a) Yabancı otlar elle ve kökü ile birlikte alınacaktır. Özellikle 1+0 Ekim yastıklarındaki fidecikler yeni çimleniyor olması sebebiyle yabancı ot ve fidan ayrımı çok iyi yapılacak çimlenmekte olan tohumlara ve fideciklere kesinlikle zarar verilmeyecektir.


b) Ot alınırken fidan kökleri kesinlikle açığa çıkartılmayacak ot alındıktan sonra kabaran toprak fidan kökünün zarar görmemesi için elle hafifçe sıkıştırılacak, gerekirse kök kısmı toprakla takviye edilecektir.

c) Büyüyen otlar elle alınamayacak durumda ise fidan kökünün zarar görmemesi için idarenin uygun göreceği el aletleri kullanmak suretiyle alınacaktır.


d) Çıkan materyal parsel dışına idarenin belirlediği yere taşınacaktır.


  1. Yastık yollarındaki otlar da alınacaktır.


  1. Ot alım işinde kullanılan her türlü malzeme ( bıçak, çapa vs ) işi yapan tarafından karşılanacaktır.


g) Ot alınacak ekim parselleri idare tarafından belirlenecektir.


  1. Ot alımı sırasında veya sonrasında ot alma hatasından kaynaklanan zayiatların tespiti ot alma işleminden 15 (onbeş) gün sonra yapılacak, olası fidan kayıplarından işi yapan sorumlu olacaktır

13) Araziye Repikajlı Fidanlarda, Fidan Sıraları Üzerinde 60-80 cm Genişliğindeki Alanda Ot Alma; (Poz No: 3804,3)


a) Repikajlı fidanlarda otlar elle alınacaktır. Ot alımı fidanın repike edildiği aralık mesafeye uygun olarak 60-80 cm çapındaki dairesel bir alanda yapılacaktır.


b) Otu alınan fidan çevresinde çapa ile 10 cm derinlikte olacak şekilde çapa yapılacaktır. Çapa yaparken fidan köküne, gövdesine ve dallarına kesinlikle zarar verilmeyecektir. Açık olan kökler toprak çekmek suretiyle kapatılacaktır.

c) Toprakta meydana gelen çatlaklar çapa ile kırılacak ve toprağa kırıntılı bir bünye verilecektir.


d) Ot alınırken mevcut sulama sistemi elemanlarına zarar verilmeyecektir.


  1. Çıkan materyal, parsel dışında idarenin belirlediği bir yere taşınacaktır.


  1. Ot alım işinde kullanılan her türlü malzeme ( bıçak, çapa vs ) işi yapan tarafından karşılanacaktır.


14) BAMBU ÇAKILMASI (Poz No: 3808,9)


a) İdarenin belirlediği ibreli ve yapraklı türlerde yine idarenin belirlediği bambular kullanmak suretiyle yapılacaktır.


b) Bambular fidan dibine çok girilmeden toprağa sabitlenecek ve en az iki ayrı noktadan bağlanacaktır.


c) Bambu ve fidan dik hale getirilecektir.


15) KAPLI FİDANLARIN BULUNDUKLARI YERDE ARALARININ AÇILMASI (Poz No 4411,2)

a) Saksılı,boylu ,ibreli ve yapraklı fidanlar çap ve boy artımını teşvik amaçlı,idarenin türüne göre belirleyeceği aralık mesafeye uygun olarak bulundukları yerde taşınacaktır.

b) Taşıma yapılırken azami itina gösterilecek, saksı ve fidanlara zarar verilmeyecektir.

c) Fidanlar, belirlenen aralık mesafeye uygun, ip çekilerek istikametleri düzgün olarak yerleştirilecektir.


16) Kültür Alanları Dışındaki Canlı Materyalin Temizlenmesi (Poz No: 3804,5)


  1. Canlı materyaller (yabancı otlar vs) temizlenirken kültür alanlarındaki ürünlere zarar verilmeyecektir.


  1. Temizleme işlemi motorlu ot tırpanı, el tırpanı gibi aletlerle yapılacaktır.


Ölçü Birimi :Da


17) Çeliklerin Hazırlanması vr Dikilmesi (Poz No: 4602,2-4602,3)


  1. Çelik alma işlemi İbreli fidanlarda yapılacaktır.


  1. Alınan çelikler usulüne uygun olarak hazırlanacak, idarenin teknik direktiflerine uyulacaktır .

  2. Hazırlanan çelikler tavalara dik olarak repikajı yapılacaktır.


Ölçü Birimi :1.000 Adet





İş bu Teknik Şartname 5 (beş) sayfadan ibaretti

7






Tags: bakim çalişmalari, üreti̇m, müdürlüğü, eski̇şehi̇r, orman, bakim, çalişmalari, fi̇danlik, fi̇dan