VAKIF KÜLTÜR VARLIKLARI İHALE YÖNETMELİĞİ İHALE SÜRECİNE İLİŞKİN İTİRAZ

1İCRA MÜDÜRLÜĞÜ BANKA VAKIFLAR BANKASI HARÇ HESABI TR04 0001
2007 2008 EĞİTİMÖĞRETİM YILI VAKIF YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINI DENETLEME
2008 2009 EĞİTİMÖĞRETİM YILI VAKIF YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINI DENETLEME

7 SUPPLEMENTAL INFORMATION VAKIFAHMETOGLUNORBERG ET AL SUPPLEMENTAL INFORMATION SUPPLEMENTAL
ADRES – TELEFONEMAİL GÜNCELLEME FORMU ÜYENİN ADI SOYADI VAKIF
BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIPTA UZMANLIK TEZİ YAZIM

İHALELERE YÖNELİK BAŞVURULAR HAKKINDA YÖNETMELİK

VAKIF KÜLTÜR VARLIKLARI İHALE YÖNETMELİĞİ
İHALE SÜRECİNE İLİŞKİN İTİRAZ ESASLARI



Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu esas ve usullerin amacı, 10/09/2008 tarihli ve 26993 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vakıf Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği kapsamında yapılan ihalelerde aday, istekli veya istekli olabileceklerin, ihale sürecindeki idari işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla yapacakları şikayet başvuruları ile bu başvuruların incelenmesi ve karara bağlanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Tanımlar

MADDE 2-(1) Vakıf Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği ve Alt Detaylarındaki tanımların yanı sıra;

a) Yönetmelik: Vakıf Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği,

b) İdare: İhaleyi yapan ihale birimi,

c) İstekli olabilecek: İhale konusu alanda faaliyet gösteren ve ihale veya ön yeterlik dokümanı satın almış gerçek veya tüzel kişiyi ya da bunların oluşturdukları ortak girişimi,

ç) Aday: Ön yeterlik için başvuran gerçek veya tüzel kişileri veya bunların oluşturdukları ortak girişimleri,

d) İstekli : Mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalesine teklif veren tedarikçi, hizmet sunucusu veya yapım müteahhidini,

e) Şikayet: ihale sürecindeki idari işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla ihaleyi yapan idareye yapılan başvuruyu,

f) İlk ilan: Belli İstekliler Arasında İhale Usulü İhalelerde ön yeterlik ilanı, diğer ihale usullerinde ilk ilan veya davet tarihini,

ifade eder.

Başvuru Yolları ve Başvuru ehliyeti

MADDE 3 – (1) İhale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiası ile bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden;

a) İstekli olabilecekler; ön yeterlik ve/veya ihale dokümanının verilmesi, ön yeterlik ve/veya ihale ilanında veya ön yeterlik ve/veya ihale dokümanında yer verilen düzenlemeler ve/veya bu düzenlemeler ile idari uygulamalar arasındaki uyumsuzluklar hakkında başvuruda bulunabilir. İlana yönelik başvuruda bulunabilmek için ihale dokümanının satın alınması zorunludur.

b) Adaylar; belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan ihalelerde ön yeterlik başvurularının sunulması, değerlendirmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin idari işlem ve eylemlerin ihale dokümanında yer verilen düzenlemeler ve/veya bu düzenlemeler ile idari uygulamalar arasındaki uyumsuzluklar hakkında başvuruda bulunabilir.

c) İstekliler; yeterlik başvurularının veya tekliflerin sunulması, değerlendirilmesi ve ihalenin sonuçlandırılmasına ilişkin idari işlem veya eylemler hakkında başvuruda bulunabilir.

Başvuru süreleri

MADDE 4 – (1) Şikayet süresi, ihale sürecindeki şikayete konu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren beş gündür. Ancak, bu süre hiçbir şekilde ihale veya son başvuru tarihinin üç gün öncesini aşamaz.

(2) İlan ile ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik şikayetler, birinci fıkradaki süreleri aşmamak kaydıyla başvuru veya teklif sunulmadan önce en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç gün öncesine kadar yapılabilir.

(3) Usulüne uygun yapılmış bir sözleşmeden sonra şikayet başvurusunda bulunulamaz.

Sürelerle ilgili genel esaslar

MADDE 5 – (1) Süreler;

a) İlana yönelik başvurularda ilk ilan tarihini,

b) Ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan hükümleri için dokümanın satın alındığı tarihi,

c) İdarenin işlem veya eylemlerine karşı yapılacak başvurularda şikayete yol açan durumun farkına varıldığı yahut farkına varılmış olması gerektiği tarihi,

izleyen günden itibaren beş gün içerisinde başvuruda bulunulması gerekmektedir.

(2) İhaleye teklif veren istekliler, ihale ilanı ve dokümanına ilişkin şikayet başvurusunda bulunamazlar

(3) Tatil günleri sürelere dahildir. Sürenin son gününün tatil gününe rastlaması halinde, süre tatil gününü izleyen ilk iş gününün bitimine kadar uzar. Ancak, ilan ile ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik şikayet başvurularının, ihale veya son başvuru tarihinden üç gün öncesine kadar yapılması zorunludur.


1/3

Başvuruların şekil unsurları

MADDE 6 – (1) Şikayet başvuruları idareye hitaben yazılı imzalı dilekçelerle yapılır.

(2) Dilekçelerde aşağıdaki hususlara yer verilir;

a) Başvuru sahibinin, varsa vekil ya da temsilcisinin; adı, soyadı veya unvanı ve adresi ile faks numarası ve e posta adresi.

b) İhaleyi yapan idarenin ve ihalenin adı veya ihale kayıt numarası.

c) Başvuruya konu olan durumun farkına varıldığı veya bildirildiği tarih.

ç) Başvurunun konusu, sebepleri ve dayandığı deliller.

(3) Şikayet dilekçelerine başvuruda bulunmaya yetkili olunduğuna dair belgeler ile imza sirkülerinin aslı veya yetkili mercilerce onaylı örneğinin eklenmesi zorunludur. Ancak aday veya isteklinin başvuru belgeleri veya teklif zarfı içerisinde bu belgelerin bulunması durumunda, dilekçe ekinde söz konusu belgeler aranmaz.

(4) Ortak girişim adına yapılacak şikayet başvurularının, pilot ortak/koordinatör ortak veya temsil yetkisi verilen özel ortak ya da ortakların tamamı tarafından yapılması zorunludur. Bu başvurulara, ortak girişim beyannamesinin veya sözleşmesinin, özel ortak tarafından yapılan başvurularda ayrıca özel ortağa temsil yetkisi verildiğine ilişkin belgenin eklenmesi gerekir.

(5) Aynı kişi tarafından birden fazla ihaleye, birden fazla kişi tarafından aynı ihaleye veya birden fazla ihaleye tek dilekçe ile başvuruda bulunulamaz.

Başvuruların yapılacağı yerler

MADDE 7 – (1) Şikayet başvuruları ihaleyi yapan idareye teslim edilir veya posta yoluyla yapılır.

(2) Dilekçeye eklenen bütün belgeler; belgelerin adları, sayfa sayıları, asıl/tasdikli/fotokopi vb. olduklarını gösteren iki nüsha dizi pusulası ile birlikte sunulur.

(3) Başvuru dilekçelerinin derhal kaydı yapılarak, kayıt tarih ve sayısı dilekçenin üzerine yazılır ve elden yapılan başvurularda ilgilisine kayıt tarih ve sayısını gösteren onaylı bir alındı belgesi verilir.

(4) Başvuruların ihaleyi yapan idare dışındaki idari mercilere yapılması ve başvuru dilekçelerinin bu merciler tarafından ihaleyi yapan idareye gönderilmesi durumunda başvuru değerlendirmeye alınmaz.

(5) Posta yoluyla yapılan başvurularda, postadaki gecikmeler dikkate alınmaz.

Şikayet başvurusu üzerine idare tarafından inceleme

MADDE 8 – (1) İhalelere ilişkin olarak öncelikle ihaleyi yapan idareye şikayet başvurusunda bulunulur. Bu şikayet başvuruları, süresinde ve usulüne uygun sözleşme imzalanmadan önce yapılmış olması halinde idare tarafından incelenerek sonuçlandırılır.

(2) 6 ncı maddede belirtilen ve dilekçe ile ekinde yer alması zorunlu olan bilgi ve belgeleri içermeyen şikayet başvurularında, söz konusu eksiklikler başvuru süresinin sonuna kadar başvuru sahibi tarafından giderilebilir. Eksikliklerin başvuru süresi içerisinde tamamlanmaması halinde idare tarafından başvurunun reddine karar verilir.

(3) İdare tarafından yapılan inceleme sonucunda beş gün içerisinde 9 uncu maddedeki kararlardan biri alınarak başvuru sonuçlandırılır. Ancak, ilan ile ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik şikayet başvurularının ihale veya son başvuru tarihinden önce sonuçlandırılması esastır.

(4) İnceleme, ihale yetkilisince bizzat yapılabileceği gibi ihale yetkilisinin görevlendireceği bir veya birden fazla raportör tarafından da yapılabilir. Bu inceleme sonucunda, ihale yetkilisi tarafından gerekçeli bir karar alınır. Alınan karar, şikayet başvurusunda bulunanın kimliği açıklanmaksızın başvuru sahibi ile şikayetin konusuna göre istekli olabilecek, aday veya isteklilerin tümüne tebligat usullerine göre gönderilir.

Alınacak kararlar

MADDE 9 – (1) Şikayet üzerine idare tarafından yapılan inceleme sonucunda gerekçeli olarak;

a) İhale sürecinin devam etmesine engel oluşturacak ve düzeltici işlemle giderilemeyecek hukuka aykırılığın tespit edilmesi halinde ihalenin iptaline,

b) Düzeltme yapılması yoluyla giderilebilecek ve ihale sürecinin kesintiye uğratılmasına gerek bulunmayan durumlarda, düzeltici işlem belirlenmesine,

c) Başvurunun süre, usul ve şekil kurallarına uygun olmaması, usulüne uygun olarak sözleşmenin imzalanmış olması veya şikayete konu işlemlerde ihalenin iptalini veya düzeltici işlem belirlenmesini gerektirecek hukuka aykırılığın tespit edilememesi hallerinde başvurunun reddine,

karar verilir.




2/3



Kararlarda bulunacak hususlar

MADDE 10 – (1) Şikayet başvurusu üzerine idare tarafından alınacak kararlarda aşağıdaki hususlar gösterilir:

a) İhalenin adı ve ihale kayıt numarası,

b) Başvuru sahibinin, varsa vekil ya da temsilcisinin adı, soyadı veya unvanı ve adresi

c) Başvurunun idare kayıtlarına alındığı tarih ve sayı,

ç) Başvuru üzerine alınan diğer kararlar ve yapılan işlemlerin özeti,

d) İleri sürülen iddiaların, olayların ve hukuki dayanaklarının özeti,

e) İddiaların ve olayların değerlendirilmesi,

f) Kararın dayandığı hukuki sebepler ile gerekçeleri ve karar sonucu,

g) Şikayetin kısmen veya tamamen haklı bulunması halinde, yapılması gereken düzeltici işlemler,

ğ) Karar tarihi ile kararı alanların adı ve soyadı ile imzası.

h) Kararın tebliğ ediliş şekline göre; iadeli taahhütlü mektupla gönderilme, imza karşılığı elden teslim edilme, faksla gönderilme veya e posta üzerinden gönderilme tarihi,

ı) Karara karşı başvuru yapılabilecek itiraz mercii ve başvuru süresi.

Karar gereklerinin yerine getirilmesi

MADDE 11 – (1) Şikayeti sonuçlandıran idare kararı, en geç üç gün içerisinde başvuru sahibi ile aday veya isteklilere bildirilir. Ancak, ilan ile ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik şikayet başvurularında ve ilan veya dokümanda yer alan düzenlemeler ile idari uygulamalar arasındaki uyumsuzluklara yönelik şikayet başvurularında istekli olabileceklere bildirim yapılır. Şikayet başvurusu nihai kararla sonuçlandırılmadan sözleşme imzalanamaz.

Bildirim ve Tebligat Esasları

MADDE 12 – (1) İdareler tarafından şikayet başvurusu üzerine alınan kararların bildirimi Yönetmelikte belirlenen esas ve usuller çerçevesinde gerçekleştirilir.

Yürürlük

MADDE 13 – (1) Bu Esaslar Vakıflar Genel Müdürünün onayı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14 – (1) Bu Esasları Vakıflar Genel Müdürü yürütür.





























3/3



EK1 TC KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIK VE SOSYAL YARDIM VAKFI VAKIF SENEDİ VAKFIN
T C BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ MALİ VE İDARİ İŞLER


Tags: i̇hale yönetmeli̇ği̇, a) i̇hale, i̇hale, süreci̇ne, kültür, yönetmeli̇ği̇, vakif, i̇ti̇raz, varliklari, i̇li̇şki̇n