COPILARIA AVUTĂ IȚI INFLUENTEAZĂ INDIRECT RELATIA SENTIMENTALA! AFLA CE

COPILARIA AVUTĂ IȚI INFLUENTEAZĂ INDIRECT RELATIA SENTIMENTALA! AFLA CE






Copilaria avută iți influentează indirect relatia sentimentala! Afla ce spun psihologii! Olarean Andra    5 martie 2017  Relationship difficulties

Un psiholog  pe nume Gottman a facut o harta a ecologiei emotionale a casniciei cu o asemenea precizie incat intr-unul din studii, a reusit chiar sa prevada care dintre cuplurile testate vor divorta in urmatorii trei ani cu o precizie de 94%. Acesta a  afirmat ca in functie de felul in care relationau cuplurile intervievate isi putea da seama daca vor ramane sau nu impreuna. Radacinele se afla in copilarie! Baietii si fetele invata lucruri diferite despre felul in care trebuie sa isi stapaneasca emotiile. Parintii in general, discuta emotiile mai mult cu fetele decat fiii. Fetele sunt expuse unei mai mari cantitati de informatii despre emotii decati baietii: le sunt inventate povesti despre printese, li se explica ”de ce” cu mai multe detalii. Acesta este unul din motive pentru care fetele isi dezvolta mai usor limbajul decat baietii.

O alta diferenta intre fete si baieti observata in copilarie putem observa de exemplu din modul in care se joaca si felul in care reactioneaza. Intr-un grup de fetite, daca una dintre ele se loveste, celelalte se opresc si ii vin in ajutor. Intr-un cadru similar la baieti, situatia este total opusa. Ceilalti baieti asteapta de la cel lovit sa se dea la o parte, sa paraseasca jocul. Asadar la baieti se pune accentul pe concurenta, in timp ce la fete pe cooperare.Aceasta informatie ne ajuta sa intelegem de ce intr-un conflict intr-un cuplu, femeia doreste sa rezolve, sa discute, iar barbatul evita, prefera sa se inchida in el, sa schimbe subiectul.Societatea ne-a invatat de mici cum ar trebui sa reactionam. Iar asta nu face intotdeauna tocmai bine unei relatii de cuplu.

Un studiu efectuat asupra a 264 de cupluri de catre psihologul Ted Huston a concluzionat ca secretul unei relatii de cuplu este comunicarea!

Pana aici, nimic nou. Problema e ca majoritatea dintre noi, efectiv nu stim cum sa comunicam eficient. Ne dorim sa ne fie bine, sa fim iubiti, intelesi si ascultati, dar cand avem o divergenta, ne iesim din sarite si criticam, jignim, tipam. „Esti un egoist!”  ”Esti o lenesa !”

Psihologul Gottman, ce putea sa prevada cu o rata de 94% succesul unei relatii de cuplu era atent sa observe daca cei doi stiu sau nu sa comunice.

Felul in care transmiti informatia intr-un cuplu este un lucru care se invata inca din copilarie. Cei ce nu au fost norocosi sa aiba o familie exemplara pot invata, citind, documentandu-se si chiar mergand la un consilier marital.

Traim intr-o societate in care femeia a ajuns sa fie egala barbatului, nu mai exista dependenta financiara, iar femeia poate procrea prin vitro fara sa cunoasca tatal. O relatie in care fiecare este independent si isi cere dreptul, precautia si compromisul au devenit tot mai greu de facut. Oamenii se casatoresc, iar daca nu le convine ceva, pur si simplu divorteaza.Pentru a avea o relatie functionala trebuie in primul rand sa lasi pe celalalt sa iti cunoasca nevoiele. Ideea e sa fii iubit/a cum vrei tu, nu cum ”crede” partenerul ca vrei.

Tu te simti iubita daca esti ascultata si petreceti timp impreuna, iar el tot ce face este sa munceasca mult si sa te ignore cand ajunge acasa, fiind obosit. El crede ca te va face sa te simti iubita daca iti asigura un trai decent, dar de fapt efectul este exact contrar. Intelegi?Bottom of Form

Este normal sa fiti diferiti si sa nu fiti de acord cateodata. Problema apare daca se aduna frustrari. Nu spui ce simti. Te inchizi in tine. Te simti neiubit/a si abandonat/a. Atunci, in loc sa comunici si sa il pui pe celalalt ” en garde ” ca ceva nu e in regula, incepi sa il/o inseli, sa critici, sa nu mai respecti.

Uite diferenta dintre repros si comunicare!

Cand nu mi-ai raspuns la telefon si m-ai sunat abia dupa 4 ore, m-am simtit respins/a si neiubit/a. As aprecia daca mi-ai trimite un mesaj simplu in care sa imi spui ca ai treaba si ca ma suni de indata ce vei putea.” ”Esti atat de egoist/a incat puteam sa mor si nu iti pasa. De ce ai telefon? Ca sa raspunzi la telefon! De aia! Nesimtit/o!”

Observi diferenta? Alege sa rezolvi problemele care pot aparea pe parcursul relatiei aplicand regula psihologului Haim Ginott XYZ.  Cand ai facut X m-am simtit Y si as fi preferat sa faci Z.

  1.  Evita sa judeci chiar si in gand partenerul ” nu o sa mai inghit asa ceva” sau  ” nu merit sa fiu tratat/a asa” pentru aceste ganduri negative te vor face sa fii defensiv/a. Alege sa fii deschis/a, sincer/a si proactiv/a!

  2. In momentul in care apare discutia in contradictoriu masoara-ti pulsul sau fii atent/a la respiratia ta! Daca pulsul creste cu peste zece batai pe minut fata de nivelul obisnuit, inseamna ca a inceput potopul. Ia o pauza din discutie pentru 20 de minute, schimba gandurile, iar apoi reia in pace si liniste negocierea. Conform statisticilor majoritatea oamenilor regreta ce au spus atunci cand erau nervosi!

  3. Exersati zilnic amandoi aceasta  strategie, iar imbunatatorile vor aparea curand. Creierul emotional declanseaza reactiile de rutina dobandite anterior in viata.

Nu uita! O relatie presupune 2 persoane! Nu te astepta sa functioneze daca doar tu faci eforturi sa comunici cu celalalt!







Tags: avută iți, relatia, sentimentala!, avută, influentează, copilaria, indirect