4 MARTIE 2011 CHEVROLET ÎN EUROPA PRIMII 100

22 PARLAMENTUL ROMANIEI NR160XVIII121997 CAMERA DEPUTAŢILOR 4 MARTIE 1998
4 MARTIE 2011 CHEVROLET ÎN EUROPA PRIMII 100
ANEXA NR1 LA HOTĂRÎREA GUVERNULUI NR182 DIN 16 MARTIE

anunt-unitate-post-cadru-tehnic-PSI-zidar-martie-2023
CENTENAR MIRCEA ELIADE ÎN ZIUA DE 7 MARTIE ÎN
INSTRUCTIUNI DIN 26 MARTIE 2009 PRIVIND UTILIZAREA SI MODUL

Company Name


4




Martie 2011



Chevrolet în Europa - Primii 100 de ani de existenţă




Chevrolet Motor Company a fost înfiinţată acum 100 de ani, la nici două decenii de la apariţia autovehiculului. Marea parte a modelelor iniţiale erau automobile luxoase, de mari dimensiuni, achiziţionate de un număr limitat de persoane, care îşi permiteau acest mijloc de transport născocit recent. Iată cum a început totul pentru Chevrolet. Omul de afaceri american William Crapo Durant, care obţinuse succese importante cu Buick şi General Motors, s-a împrietenit cu renumitul pilot de curse şi talentatul inginer elveţian Louis Chevrolet, pe care l-a angajat în 1911 pe poziţia de consultant, acesta din urmă având sarcina de a crea, în colaborare cu prietenul său Etienne Planche, un autovehicul de lux echipat cu un motor cu 6 cilindri.


Totul începe cu modelul Classic Six


Din colaborarea celor doi a rezultat prestigiosul model Classic Six de ultimă generaţie, pe care a fost scris numele lui Chevrolet, pentru a profita de faima extraordinară de care se bucura Louis în calitate de pilot de curse. La 3 noiembrie 1911 a fost înfiinţată compania Chevrolet Motor Company, cu sediul în Flint, Michigan, SUA. În 1912 a început producţia de serie a modelului Classic Six.


Totuşi, Durant a considerat că cea mai bună metodă de a se extinde era să se concentreze pe fabricarea de autovehicule de serie, disponibile la preţuri reduse, al căror succes a fost demonstrat de Model T dezvoltat de Henry Ford. Louis nu a fost de aceeaşi părere, fapt care l-a determinat să părăsească firma în octombrie 1913, după câteva certuri aprinse cu partenerul său Durant. Astfel, Durant a avut libertatea de a produce gama de autovehicule H, mai accesibile publicului larg, echipate cu motoare cu patru cilindri, primele modele care au purtat papionul, sigla specifică mărcii Chevrolet. Succesul obţinut de acestea a permis companiei să se extindă în afara Statelor Unite ale Americii, în anul 1915 punându-se bazele unei fabrici în Canada. În acelaşi an, Chevrolet a creat modelul 490 economic, de mici dimensiuni, pentru a concura cu Model T creat de Ford. Denumirea modelului a fost aleasă după preţul de achiziţie al Model T, care valora atunci 490 $.


În 1917, Chevrolet a lansat primul său motor V8, o configuraţie care începând cu anii 50 avea să fie strâns asociată cu marca. Un an mai târziu, compania a devenit o divizie a grupului General Motors, lansând în acelaşi timp şi primul său camion uşor. Această strategie i-a asigurat, în 1919, locul doi în topul celor mai mari producători auto din America. În 1922, de pe linia de producţie a fabricii Chevrolet a ieşit autovehiculul cu numărul un milion.


Extinderea la nivel global (1920 – 1930)


În anii 20, compania şi-a îndreptat atenţia asupra pieţelor europene, la iniţiativa preşedintelui danez al companiei, William S. Knudsen. Astfel, nu este de mirare că prima fabrică Chevrolet din Europa a fost construită în Danemarca, primul autovehicul produs aici fiind un camion, la începutul anului 1924. În scurt timp, cererea a depăşit capacitatea de producţie a fabricii, astfel încât General Motors Continental a construit o unitate de producţie în Belgia, unde a fost asamblat primul model Chevrolet în 1925. Angajaţii fabricii îşi desfăşurau activitatea în clădirea unei vechi mănăstiri şi nu puteau asambla mai mult de 25 de autovehicule/zi! Au urmat mai multe fabrici construite în Elveţia – lucru normal, ţinând cont că Elveţia era ţara natală a lui Louis Chevrolet – dar şi în Polonia, Germania şi Marea Britanie. Alături de unităţile de producţie din America de Sud şi Australia, compania a devenit un jucător important pe piaţa internaţională în anii 1920. În aceste condiţii, nu este deloc surprinzător că, în 1927, vânzările companiei le-au depăşit pe cele ale Ford, compania construind un milion de autovehicule în numai un an. Şi era înfiinţată de numai 20 de ani.


Harley Earl, şeful noului studio de stil şi design Art & Color al General Motors a adus o contribuţie importantă la echipa Chevrolet în 1926. Ideile sale aveau să transforme aspectului autovehiculelor Chevrolet până la finalul anilor 50 şi acesta a fost recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi designeri de autovehicule din secolul 20.


Primul SUV din lume (1930 – 1940)


Anii 30 au fost dificili pentru industria auto şi pentru economia mondială în general, din cauza depresiunii globale. Chevrolet a depăşit aceste timpuri dificile, în care mulţi dintre concurenţii săi au întâmpinat probleme majore sau chiar au dat faliment. Au fost lansate chiar mai multe inovaţii, precum suspensia frontală independentă în 1934 şi primul station wagon (break), modelul Suburban Carryall - primul SUV din lume, în 1935. La finalul deceniului, toate modelele Chevrolet au adoptat un aspect proaspăt şi incitant, cu un design aerodinamic care le-a menţinut în rândul celor mai frumoase autovehicule de pe glob. După întreruperea cauzată de război, această tendinţă este continuată prin stilurile „Fastback” (cu partea spate înclinată) şi „Bustleback” (portbagaj de mari dimensiuni), care au deschis drumul către un design apreciat drept cel mai bun la nivel internaţional.


Un deceniu de design şi inovaţii remarcabile (1950 – 1960)


Transmisia automată, introdusă în 1950, a fost o altă inovaţie cu impact semnificativ. Însă cele mai bune lucruri aveau să vină, întrupate în ceea ce este, fără îndoială, cel mai faimos autovehicul Chevrolet dintre toate, modelul Corvette. Inspirat de roadster-ele europene, modelul Corvette creat de Harley Earl a fost primul autovehicul sport veritabil fabricat de un mare producător american şi era prevăzut cu inovatoarea caroserie din plastic ranforsat cu sticlă în locul celei din oţel. În ciuda numeroaselor sale calităţi, modelul Corvette nu a avut iniţial prea mulţi cumpărători şi a fost aproape abandonat. Abia după ce a fost prevăzut cu motorul V8 în 1955 şi după restilizarea elegantă din 1956 modelul Corvette a devenit cu adevărat popular. Iar această popularitate nu a scăzut până în prezent; Corvette a rămas singurul autovehicul sport produs fără întrerupere în SUA, ajuns la a şasea generaţie şi vândut pe plan mondial. Motorul V8 „small block” a fost utilizat şi de către alte autovehicule Chevrolet, devenind unul dintre cele mai importante şi faimoase unităţi de propulsie din toate timpurile. Acesta este încă produs în prezent, având o istorie mai lungă decât orice alt motor produs în serie.


Cel mai interesant an pentru Chevrolet a fost 1959, atunci când perioada designului tip „nervuri şi crom" a atins punctul culminant, lucru dovedit de Impala, o maşină impozantă lansată în 1958, care a permis intrarea Chevrolet pe segmentul de autovehicule de lux. Designul acesteia, cu aripi spate extinse spre exterior, era cu adevărat extraordinar. În deceniul următor, această modă a fost depăşită, Chevrolet fiind iniţiatorul mişcării de renunţare la designul extravagant.


Corvette şi Camaro: două legende îşi confirmă renumele (1960 – 1970)


Răspunsul Chevrolet pentru cei care căutau economia într-un ambalaj compact a fost modelul Corvair din 1960, cu un stil european mai pronunţat decât modelele Chevrolet anterioare şi prevăzut cu un motor montat în partea din spate. Acesta reprezenta o schimbare radicală a stilului companiei şi a arătat modul în care oglindea idei globale. Însă, pentru cei care încă preferă o doză de adrenalină, modelul Corvette Sting Ray restilizat din 1963 a fost de ajuns, designul său în unghiuri extrem de ascuţite reprezentând o diferenţiere completă de formele anterioare. Următorul model important al deceniului a fost Camaro, lansat în 1967, un autovehicul performant, compact şi accesibil, care va deveni unul dintre legendarele „pony cars”, fiind atât de popular încât Chevrolet l-a relansat cu succes după ce producţia modelului fusese abandonată în 2002.


Mai mic înseamnă mai frumos (1970 – 1990)


Anii 70 au reprezentat un deceniu dificil pentru producătorii de autovehicule, printre provocări numărându-se regulile guvernamentale mai stricte, criza combustibilului şi recesiunea financiară. Lucrurile mari pierdeau din popularitate, cele mici erau la modă, iar Chevrolet era pregătit, prin modelul său Vega de mici dimensiuni. La celălalt capăt al gamei, modelul Caprice era oferta premium a mărcii Chevrolet, pentru cei care doreau un astfel de autovehicul. Sigla papionului auriu avea pregătit câte un autovehicul pentru fiecare. Un an aniversar a fost 1979, atunci când compania a marcat momentul legendar al fabricării autovehiculului cu numărul 100 de milioane.


Pe măsură ce industria auto şi-a revenit în anii 80, Chevrolet a folosit anul 1983 pentru a crea noua generaţie a modelului Corvette, indicând drumul spre un viitor în care sistemele electronice vor fi utilizate din ce în ce mai mult. Modelul a aniversat construcţia a un milion de autovehicule în 1992, în acelaşi an în care Camaro şi-a sărbătorit cea de-a 25-a aniversare. Totuşi, cei care au sperat să obţină o modernizare sexy a modelului Corvette au trebuit să aştepte până în 1997, când sportivul Chevrolet a primit un aspect similar unui supercar prin versiunea C5.


Relansarea Chevrolet în Europa


Relansarea în Europa constituie un succes continuu pentru Chevrolet în secolul 21. Deşi autovehiculele fuseseră dintotdeauna disponibile în exteriorul pieţei principale din America, vânzările din Europa au fost mai degrabă reduse. Achiziţia companiei Daewoo Motors de către General Motors în 2001 a permis accesarea unei reţele comerciale europene deja stabilite şi a unei baze de producţie puternice. La începutul anului 2005, marca Chevrolet a fost relansată în Europa, oferind o gamă de autovehicule de mici dimensiuni bazată pe produsele anterioare ale mărcii. De atunci, a fost lansată o gamă complet nouă de autovehicule, adecvată pentru baza de clienţi. Producţia a fost de asemenea sporită, prin deschiderea unei fabrici complet noi în St Petersburg, Rusia şi a mai multor societăţi mixte în Europa de Est şi Polonia.


Viitorul începe acum


Chevrolet sărbătoreşte primii săi 100 de ani, oferind aceleaşi valori ca la început: tehnologie fiabilă, design expresiv şi valoare ridicată. Şi, ca un cadou aniversar pentru sine şi pentru lume, compania va aborda preocupările ecologice prezente şi viitoare prin inovatorul Volt, primul autovehicul electric cu autonomie extinsă. Este o tehnologie curajoasă şi cu implicaţii vaste, care dovedeşte faptul că Chevrolet vrea să se schimbe şi să devină lider al industriei auto în cel de-al doilea secol de existenţă, la fel cum a făcut-o în primul.


Despre Chevrolet

Chevrolet este cea mai mare marcă internaţională a companiei General Motors, cu vânzări anuale de aproximativ 3,5 milioane de autovehicule în peste 130 ţări. Este a patra marcă auto ca mărime din lume în ceea ce priveşte vânzările şi, de asemenea, una dintre mărcile cu cea mai rapidă creştere la nivel internaţional. Chevrolet Europe oferă autovehicule practice şi economice cu un design atrăgător şi distinctiv şi un raport calitate preţ foarte avantajos. După relansarea mărcii în Europa în anul 2005, vânzările Chevrolet au crescut cu peste 100%, în 2008 fiind comercializate peste 500.000 de unităţi. În anul 2009, Chevrolet şi-a menţinut cota de piaţă în Europa la nivelul de 2,3 procente prin vânzarea a 426.000 de autovehicule. Chevrolet are o reţea de 2.900 de dealeri şi puncte de service în toată Europa. Linia de produse Chevrolet include noul model de oraş Spark, micuţul Aveo, sedanul compact Cruze, modelul SUV Captiva, modelul Orlando, un MPV complet nou şi legendara maşină sport Corvette. În 2011, Chevrolet va lansa coupe-ul decapotabil Camaro, noul Aveo, modelul Cruze hatchback şi va relansa SUV-ul Captiva cu patru variante de motorizare noi. Cele mai mari pieţe europene pentru Chevrolet sunt Rusia, Italia, Germania, Franţa, Spania şi Marea Britanie. Înfiinţată în SUA în 1911 de imigrantul elveţian Louis Chevrolet, marca se pregăteşte să-şi sărbătorească centenarul prin lansarea revoluţionarului autovehicul electric Chevrolet Volt cu autonomie extinsă. Informaţii suplimentare privind marca Chevrolet sunt disponibile la adresele de Internet http://www.chevrolet.ro/ şi

http:/media.gm.com/content/media/ro/ro/news.brand_chevrolet.html


Contact:

Florentina Stoica

Chevrolet PR Manager România

Florentina.stoica @ gm.com

021 301 24 61

Chevrolet Europe GmbH

Stelzenstrasse 4

8152 Glattpark

Elveţia

Telefon +41 44 828 29 00

Fax +41 44 828 29 99

www.media.chevroleteurope.com

www.chevroleteurope.com



OPDRACHT DOELEN FORMULEREN OPDRACHT 1 FORMULEER EEN EIGEN SMARTIEDOEL
ORAR ANUL I BFKTR (9 FEBRUARIE27 MARTIE) LUNI MARŢI
ORDIN NR 14 DIN 16 MARTIE 2009 PENTRU APROBAREA


Tags: chevrolet în, 61 chevrolet, martie, europa, chevrolet, primii