BRUGT PÅ DEN LÆKRE MÅDE PERSONLIG STIL BEHØVER

BRUGT PÅ DEN LÆKRE MÅDE PERSONLIG STIL BEHØVER






Brugt på den lækre måde

Brugt på den lækre måde


Personlig stil behøver ikke at koste en formue. Og hvis du vælger din lokale genbrugsbutik kan det samtidig give lidt bedre samvittighed over at shoppe løs. Men skynd dig – ellers er stylisten, filmstjernen og din stilbeviste veninde måske allerede rendt med de fantastiske fund!


Af Karina Demuth. Styling: Malene Godt Gregersen/Stil. Model: Jacqueline og Athene. Hår: hanne og Karina fra Headquarters. Makeup: Liv fra Yves Saint Laurant. Foto: Jacob Ehrbahn.


- God stil? Det handler først og fremmest om personlighed. Om at skabe sit eget udtryk, der ikke er helt som alle andres. Meget gerne i et miks af noget, som måske umiddelbart ikke passer helt sammen – men på forunderlig vis gør det alligevel, siger stylist Malene Godt Gregersen, der træder til, når private kunder eller læserne i de glittede modeblade har brug for et stilmæssigt skub i den rigtige retning.

En af genvejene til en lækker og personlig stil er i følge Malene Godt Gregersen at krydre sin garderobe med gode fund fra genbrugsbiksen.

- Et par nye ting fra H&M mikset med nogle virkelig lækre 2hand fund kan se helt fantastisk ud. Meget mere interessant end hvis du bare er gået ind i en eller anden halvdyr modebutik og købt ’hele den færdige pakke’. For ti-femten år siden var modescenen jo det rene mærkeræs. I dag handler det mere om at vise, at man er sin egen.

Den gode nyhed er således, at det ikke bare handler om at gå ud og bruge en masse penge, hvis man vil være smart med de smarte. Tvært imod. Tidens stilikoner som Siena Miller, Kate Moss, Sarah Jessica Parker og Helena Christensen står faktisk nærmest i kø for at bekende, at de netop ikke bare går efter de sikre labels, men også mikser med sjove genbrugsfund og super billige mærker fra den lokale strøgbutik.

- Ved at supplere garderoben med 2hand kan du ikke alene strække tøjbudgettet, men også højne standarden betydeligt, lyder stylistens råd. - For prisen for en helt almindelig slå-om kjole fra Noa Noa, kan du nu pludselig klæde dig i en ditto lettere brugt Diane von Furstenberg i fed silkestrik. I et design som du måske er den eneste i landet, der ejer. Og kjolen? Den finder du i din mors eller mormors gemmer. Eller køber den i en af de mange tjekkede, sjove og anderledes 2hand butikker, der er skyder op overalt.


Fra Kirkens Korshær til kreativt designerkræs

Når det kommer til 2hand tøj er der virkelig noget for enhver smag og pengepung. Den klassiske genbrugsbutik har en karakteristisk lidt hengemt lugt og er bestyret af små gamle damer, der sælger det hele til en 20’er eller 50’er. Det er helt klart stedet, hvis du virkelig vil gøre et kup – og så går hele overskuddet oven i købet ubeskåret til velgørende formål. På minussiden er, at der kan være langt mellem de gode fund.

Hvis du ikke orker at skulle gennem alt for mange gamle klude, før du finder det helt rigtige, så er der andre muligheder. Nogle af de sjoveste butikker i genren, er dem, der har specialiseret sig i en bestemt periode eller stil – festkjoler fra 20’erne, Hollywood i 50’erne eller retro-look fra 70’erne. Her tager ejeren typisk selv rundt i Europa og plukker ud af de gode sager.

Endelig er der kommissionsbutikkerne, hvor den moderne modejunkie afsætter sit eksklusive tøj, som måske bare er en sæson gammelt. Først og fremmest for at få plads i klædeskabet – så hun kan gå ud og købe noget nyt.

En af Københavns virkelig gode af slagsen er kommissionsbutikken Graube & Kumari på Østerbro. Hvis man ikke lige ved det, er det svært at se, at det er en genbrugtøj, der gemmer sig i det smukke rum bag de store glasruder.


Plads i skabet og penge i kassen

- For fem-seks år siden oplevede vi en nærmest eksplosionsagtig vækst af nyt dansk design, forklarer Annika Kumari, der sammen med veninden og kollegaen Pernille Greibe står bag det populære koncept. - Samtidig kunne vi se, at især kvinder brugte rigtig mange penge på tøj. De fleste var ude og købe nyt hver eneste sæson. og vi kom til at tale om at der manglede et sted, hvor man kunne komme af med det ’gamle’, der bare hang ubrugt i skabet. Det blev starten på Greibe & Kumari.

- Vi udvælger tøjet meget nøje – og altid med udgangspunkt i vores egen personlige smag. Det behøver ikke nødvendigvis være et dyrt designermærke, bare stilen og kvaliteten er i orden. Måske er vores kunde ikke lige frisk på at give 2.500 kr. for en brugt Marni-kjole, men så har vi i stedet en Isabel Marant til 1.000 kr. – eller en fed cardigan fra Phillipa K til det halve.

Vores kunder er vel det, man kalder ganske almindelige mennesker. Singler, småbørnsmødre, bedstemødre og karrierekvinder. Modemæssigt er de godt med på beatet. De fleste vil gerne skille sig bare en lille smule ud, ramme en stil, der er deres egen. Og så kan de lide, at gå på jagt, finde noget der er unikt og betale en tredjedel for det, fortæller brugttøjssælgeren.

Leverandørerne af de mange gode sager er i flg. Annika Kumari typisk omkring de 30 år. Hun er typen, der elsker at gå ud og købe nyt tøj – og hun har pengene til det. Så bruger hun det så længe, som hun nu har lyst, og derefter ryger det ud.

- Det at kunne sælge det videre gennem os handler nok mest af alt om at have samvittigheden i orden. Det kan godt være, at man bruger lidt mange penge på tøj. Men når man er færdig med det, er der jo nogle andre, der får glæde af det .

[email protected]


bi

Kjole i Yves Saint Laurant stil fra Samuel Shermann, 800 kr. Hat, 200 kr. Halskæde, 100 kr. Armbånd, 20-120 kr. (alt fra Times Up 2Hand Vintage). Orange bælte, 150 kr. (Second). Taske fra Marc Jacobs, 1.500 kr. (Greibe & Kumari).


bi

Modellen Jacqueline er trukket i et par højtaljede jeans fra Baum & Pferdgarten, 600 kr. (Graube & Kumari). Bluse fra Girl Krazy, 90 kr. (Kitch Bitch). Tørklæde fra Pink Soda, 450 kr. (second). Taske, 250 kr. (Trendsales). Sko fra Marc Jacobs, 600 kr. (Second).

Athene (lille): Nederdel fra Noa Noa, 120 kr. (Den Blå Ballon). Gul vendevest, 150 kr. samt lilla bluse fra Diesel, 130 kr. (Graube & Kumari).


Bi

Hvid bluse, fra Braez, 100 kr. Vendevest, 150 kr. Nederdel fra Miniature, 150 kr. (alt fra Greibe & Kumari).


10 råd fra stylisten


1. Genbrug sætter krydderi på din stil så den bliver unik og personlig. Nyd at du sparer en masse penge samtidig – selvom det ikke nødvendigvis er et formål i sig selv.


2. Køb kun tøj, du kan bruge som det er. Ting, der skal sys om, ender bare som en kilde til dårlig samvittighed. Et bælte en god 'fixer' når pasformen skal være helt perfekt.


3. Lugter tøjet lidt hengemt? Vask det med et par dråber Rodalon, et desinficerende rengøringsmiddel, der fås i Matas til 50 kr.


4. Leder du efter en helt bestemt ting, måske en taske eller et par sko fra sidste års kollektion, som bare var for dyr, da den stod i butikken. Og væk da udsalget endelig kom? Prøv en eftersøgning på
www.trendsales.dk.


5. Mormors klædeskab og smykkeskrin kan være et skatkiste af fund, der er lige så smukke og spændende som den nyeste Diane Von Furstenberg kjole - du er bare den eneste, der har dem.


6. Er du bidt af 2hand og skal du på storbyferie i én af Europas hovedstæder? Så foretag lidt research hjemmefra og sæt en eftermiddag af til at ose rundt og bladre igennem bøjlestang efter bøjlestang med spændende unikakjoler.


7. I en almindelig genbrugsbutik kan du som regel prutte om prisen. I en kommissionsbutik er det lidt sværere, da butikken allerede har aftalt en salgspris med leverandøren.

8. Lædervarer som tasker og bælter, samt tøj som fx jeans bliver heldigvis kun bedre af, at det er lidt brugt.


9. Tjek kjoler og bluser for pletter og svedskjolder under ærmerne. Ting, der bæres tæt på kroppen, skal være 100% lækkert og i orden. Ellers går det eksklusive i fløjten.


10. Flip ud og prøv noget andet end du plejer. Et skørt mønster. En modig farve. En crazy hat. Det er i spændingsfeltet efter det normale, at en stil virkelig begynder at rykke.


BOX

Hvis du vil sælge

Ryd skabet for fejlkøb og ting som du ikke bruger. Så kan andre måske få glæde af det samtidig med at du tjener lidt gode penge. Måske til investering i nye unikke fund.

Alt tøj til videresalg skal afleveres nyvasket og strøget - uden pletter og 100% i orden m.h.t. knapper, lynlåse osv. Normalt deler du indtægten ved salget lige over med butikken. Afregningen foretages typisk efter tre måneder, og det tøj der ikke er solgt, får du med hjem igen.


(Se landsguide til luksusgenbrug på PDF’en)






Tags: behøver ikke, det behøver, lækre, personlig, brugt, behøver