C 1 2 CUNOSTINTE DE BAZA 1 NOTIUNI

C 1 2 CUNOSTINTE DE BAZA 1 NOTIUNI






SECTIUNEA I

C 1 - 2

CUNOSTINTE DE BAZA




1. NOTIUNI INTRODUCTIVE


1.1 NECESITATEA CADASTRULUI SI A PUBLICITATII IMOBILIARE


Introducerea cadastrului, pentru eliminarea acestor lipsuri evidente, presupune insa eforturi uriase, cu lucrari de anvergura, extinse pe teritoriul national, logistica moderna, performanta si personal cu inalta calificare pentru asigurarea unui randament superior si recuperarea intirzierilor nejustificate. In caz contrar, consecintele pot deveni periculoase pentru toate sectoarele economice si sociale, inclusiv pentru alinierea si incadrarea noastra in Comunitatea Europeana.



1.2 DEFINITII. OBIECT


1.2.1 Cadastrul general

Conform legislatiei in vigoare, “Cadastrul general este sistemul unitar si obligatoriu de evidenta tehnica si juridica, prin care se realizeaza identificarea, inregistrarea, descrierea si reprezentarea pe harti si planuri cadastrale a tuturor terenurilor precum si a celorlalte bunuri imobile de pe intreg teritoriul tarii, indiferent de destinatia lor si de proprietar “ (18). Intocmirea unei asemenea evidente presupune desfasurarea unui complex de lucrari de ordin tehnic (ridicari in plan), economic (de bonitare-evaluare a terenurilor) si administrativ-juridice (incheieri de cate), ce se concretizeaza in final printr-o documentatie cadastrala (planuri si registre).

Practic, sensul in care este folosit, sau in care dorim sa utilizam acest termen, nu poate fi confundat, rezultind cu claritate din constructia frazei.

De la aceste cuvinte a rezultat termenul “catastico”aparut pentru prima data intr-un document venetian la sfirsitul sec. XII si apoi, notiunile folosite in prezent : “il cadastro” in italiana, “ le cadastre” in franceza, “der kataster” in germana si “cadastru” in romana.



1.2.2 Publicitatea imobiliara


In Romania s-a oficializat inca din 1933 sistemul de publicitate imobiliara al “Cartii funciare”. Din pacate, acesta s-a realizat doar in mica masura in Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea, fiind preluat insa integral de la administratia austro-ungara in Banat, Transilvania si Bucovina. Legislatia actuala prevede ca, prin introducerea cadastrului, “regimul de carte funciara” sa se extinda la nivelul intregii tari, inlocuind astfel sistemul “ Registrului de transcriptiuni si inscriptiuni” existent in provinciile Vechiului Regat.

In concluzie, publicitatea imobiliara se dovedeste si ea un element de prim ordin pentru dezvoltarea unei economii de piata reale, absenta ei devenind o frina in calea reformelor si transformarilor spre care tindem.



1.2.3 Cadastru si publicitate imobiliara ca ansamblu


Asadar, desi conducerile si subordonarile acestor activitati sunt diferite, ca institutii publice, ele conduc, se sprijina, se completeaza si se conditioneaza reciproc.



1.3 COMPONENTELE CADASTRULUI GENERAL


1.3.1 Aspecte. Functii. Parti



Tab.1.


Functiile cadastrului


Bunul

imobil

Intrebare

Aspect

Functia

(partea)

Lucrari de baza


Teren sau/si

constructie


“Cit de mare este?”


cantitativ


tehnica

masuratori, planuri, supraf.


“Ce fel este?”


calitativ


economica

caracterizare si

evaluare


“Al cui este?”

de drept


juridica

identificarea

proprietarului


zatoare aspectelor si functiilor amintite, sunt :







3. DOMENII SI ACTIVITATI CARE PARTICIPA LA REALIZAREA CADASTRULUI GENERAL

3.1 GENERALITATI


Activitatea de cadastru general a evoluat foarte mult din punct de vedere al continutului si complexitatii in ultimii 50 de ani, pe masura punerii de acord cu cerintele mereu in evolutie ale societatii in ansamblu si cu perfectionarea mijloacelor tehnice si a metodelor de lucru proprii sau a celor apartinind altor domenii pe care se sprijina sau cu care colaboreaza.

La o privire de ansamblu, se pot distinge trei grupe de domenii care participa la realizarea cadastrului general si care ii confera caracterul de domeniu intredisciplinar si anume:


- domenii de colaborare si completare:


- domenii auxiliare (ajutatoare):


3.2 DOMENIILE DE BAZA


Domeniile de baza sunt cele care asigura in toate etapele de lucru ale cadastrului general, datele si documentatiile de plecare si de sprijin pe parcurs si anume:


3.3 DOMENIILE DE COLABORARE

Domeniile de colaborare si completare sunt cele care participa si rezolva numai anumite parti ale cadastrului general si anume:


3.4 DOMENIILE AJUTATOARE


Domeniile auxiliare (ajutatoare) sunt cele cu care cadastrul general poate intra in legatura pentru rezolvarea anumitor etape de lucrari.

Spre deosebire de domeniile mentionate la 3.2 si 3.3, care isi aduc aportul nemijlocit la partile (etapele) constitutive ale cadastrului general, domeniile auxiliare pot fi solicitate numai pentru furnizarea de documentatii oficiale ajutatoare, ca de exemplu:


1.3.2. Bazele cadastrului general





1.3.3 Continutul si documentele cadastrului general


Detalii privind continutul acestor documente se dau in capitolele urmatoare.



1.4 CADASTRE DE SPECIALITATE




1.5. SCURT ISTORIC


1.5.1 Aparitia si evolutia cadastrului


In perioada Renasterii masuratorile terestre au progresat prin aparitia plansetei topografice inventata de profesorul de matematica Johann Pretorius (1600) de linga Nuremberg si perfectionata de inginerul Marioni din Udine. In aceste conditii cadastrul milanez a fost preluat de Franta sub Napoleon, de Tarile de Jos, Cantoanele elvetiene, Statele germanice, Orientul apropiat si tot Imperiul habsburgic.


1.5.2 Cadastrul in Romania pina in 1989


La data aparitiei lor ultimele doua legi au fost apreciate ca cele mai bune de pe continentul european dar, din pacate, au fost prea putin aplicate. Lucrarile care s-au executat pe baza acestei legislatii, initial dupa instructiunile din Transilvania dar si pe baza unor “Norme tehnice” elaborate mai tirziu (1943), au demarat in judetul Ilfov insa au avut extindere limitata. Activitatea s-a reluat dupa al doilea razboi mondial, pentru aplicarea reformei agrare din 1945, dar volumul lor a fost redus si limitat doar la lucrari de parcelare.

Masuratorile, respectiv ridicarile au continuat insa la nivelul intregii tari. Folosind metoda aerofotogrammetrica, s-a obtinut, in timp, planul fundamental al tarii la scara 1/10 000 si aproape integral la scara 1/5 000 precum si planuri de detaliu pina la 1/1 000 ale centrelor populate, in conditii de precizie corespunzatoare.

In concluzie, sub regimul comunist, au existat conditii optime inclusiv baza materiala si de date pentru introducerea si in Romania a cadastrului general la nivelul tarilor europene avansate. Din pacate, lucrarile de cadastru propriu-zise au fost tratate cu dezinteres din motive politice : impozitul pe proprietatea privata se stabilea in spiritul luptei de clasa, pentru statul socialist acesta nu reprezenta o sursa importanta de venit la buget, iar proprietatea imobiliara nu viza efectiv pamintul care era considerat “bun al intregului popor”.


1.5.3 Situatia actuala




Aceste legi dublate de norme tehnice si instructiuni de lucru, constituie baza pe care se sprijina intreaga activitate de introducere si intretinere a cadastrului in Romania. Avind in vedere importanta si anvergura acestor aactiuni ele trebuie gindite si elaborate cu atentie, astfel incit unele deficiente existente, de ordin practic dar si principal, mai pot si trebuie sa fie remediate.


Evolutia activitatii de cadastru in Romania a cunsocut urmatoarele etape:






MAI

ANCPI

C 1  2 CUNOSTINTE DE BAZA 1 NOTIUNI C 1  2 CUNOSTINTE DE BAZA 1 NOTIUNI

MINISTERE SI INSTITUTII

CADASTRE DE SPECIALITATE

CONSILII JUDETENE SI LOCALE

(COMUNE, ORASE, MUNICIPII)

SERVICII COMUNITARE

PENTRU CADASTRU SI

AGRICULTURA

C 1  2 CUNOSTINTE DE BAZA 1 NOTIUNI C 1  2 CUNOSTINTE DE BAZA 1 NOTIUNI C 1  2 CUNOSTINTE DE BAZA 1 NOTIUNI C 1  2 CUNOSTINTE DE BAZA 1 NOTIUNI

PERSOANE FIZICE SI JURIDICE AUTORIZATE

PENTRU REALIZAREA LUCRARILOR DE CADASTRU

C 1  2 CUNOSTINTE DE BAZA 1 NOTIUNI C 1  2 CUNOSTINTE DE BAZA 1 NOTIUNI C 1  2 CUNOSTINTE DE BAZA 1 NOTIUNI C 1  2 CUNOSTINTE DE BAZA 1 NOTIUNI C 1  2 CUNOSTINTE DE BAZA 1 NOTIUNI Desfasurarea activitatii de cadastru de catre institutiile publice mentionate mai sus presupune existenta unor relatii reciproce, dar si cu alte ministere, organisme sau servicii. (fig.1.)


























Fig.1 Cadrul institutional si organizatoric al lucrarilor de cadastru (15)





Se poate aprecia ca Legea nr. 7/96, cu modificarile si completarile din 2001 si altele care se mai impun, reprezinta un act normativ ce satisface pe deplin cerintele unui cadastru modern si a unui sistem de publicitate simplu si de incredere. Documentul reprezinta dezideratul de decenii al specialistilor din sector care au sperat din vremea lui Gh. Lazar si mai ales dupa razboaiele mondiale, sa execute lucrari intr-un cadru unitar pe intreg cuprinsul tarii.

Demararea efectiva a unor actiuni de nivel national se lasa asteptate. Unele lucrari legate de realizarea retelei geodezice moderne si cele experimentale de introducere a cadastrului in doua judete sunt incercari mult prea timide si putin reprezentative in raport cu volumul imens raportat la intreg teritoriul nostru national.



1.6. PERSPECTIVELE INTRODUCERII CADASTRULUI GENERAL


Documentul este perfectibil, dupa cum se recunoaste in final si nu in putine locuri sau sub aspecte de amanunt, ci in unele de principiu care desigur nu este cazul sa fie semnalate aici. Important este ca aceasta strategie exista, sub o forma prezentabila si face o buna propaganda pentru cresterea prestigiului institutiei cadastrului inca nerecunsocut si nerealizat de multi, pentru crearea unei opinii favorabile acestuia si cartii funciare.

Expresia populara «  ai carte, ai parte » se pare ca nu s-a referit atit la invatatura si la viitorul stralucit pe care aceasta il ofera, ci a avut si are un sens mai pragmatic : « ai carte (funciara), ai parte (cota de proprietate) ». Drept dovada, ardeleanul, banateanul sau bucovineanul tineau pe polita din « casa mare », biblia si in ea extrasul de carte funciara, sprijinul moral si material al vietii si semn al credintei nestramutate in Dumnezeu si in dreptul lui de proprietate. Pentru a mai ajunge aici este nevoie sa recistigam aceasta incredere si garantie asupra proprietatii imobiliare, isntitutia cadastrului si a cartii funciare trebuie sa-si reintre in drepturile lor. In acest scop tehnicienii si juristii au mult de lucru atit in sens material, cit si educational.



1.7. CONCLUZII



Din notiunile cu caracter general, introductiv, prezente in acest capitol se desprind o serie de concluzii preliminare ce merita a fi retinute astfel :

In general, rolul si importanta cadastrului si a publicitatii imobiliare in economia unui stat modern si a unei societati evoluate, sunt unanim recunsocute, fapt confirmat si de legislatia actuala de la noi. Important este acum organizarea lucrarilor si vointa de a le executa cit mai repede si corect pentru a salva raminerea in urma care frineaza dezvoltarea economiei nationale si nu numai.

4. PARTILE COMPONENTE ALE CADASTRULUI GENERAL


4.1. GENERALITATI


In concordanta cu functiile care le indeplineste, cadasrul general cuprinde trei parti si anume: partea tehnica, partea economica si partea juridica. Fiecare parte la rindul sau este legata de discipline diferite, in cadrul carora ele se dezvolta si se perfectioneaza. Astfel: partea tehnica a cadastrului este legata organic de geodezie, topografie, fotogrammetrie si cartografie; partea economica este legata de pedologie, economia agrara, organizarea teritoriala, sistematizarea localitatilor, organizarea teritoriului unitatilor agricole etc, partea juridica este legata de dreptul funciar si de alte ramuri juridice.

Rezulta ca, pentru realizarea tuturor etapelor de lucrari care definesc lucrarea in ansamblu ei de CADASTRU GENERAL, este necesara o colaborare a specialistilor cadastrali cu specialisti din domeniile aratate mai inainte, dar specialistilor cadastrali le revine rolul dea ansambla partile componente ale cadastrului tehnic si economic si de a coordona desavirsirea documentelor finale ale cadastrului general. Este de la sine inteles ca, pentru organizarea si realizarea sistemelor de cadastru des specialitate este necesara o conlucrare strinsa cu specialistii din domeniile diverse si anume, cu agronomii pentru cadastru agricol, cu silvicultorii pentru cadastrul silvic, cu urbanistii pentru cadastrul imobiliar-edilitar etc.


4.2 PARTEA TEHNICA


Partea sau functia tehnica a cadastrului general este definita in Legea privind cadastrul general si publicitatea imobiliara:

Functia tehnica a cadastrului general se realizeaza prin determinarea de baza de masuratori a pozitiei, configuratiei si marimii suprafetelor terenurilor pe categorii de folosinta si proprietarii, precum si ale constructiilor”.

Din cele aratate mai sus , rezulta ca partea tehnica a cadastrului general cuprinde toate operatiunile tehnice geodezice, topografice, fotogrammetrice si cartografice care concura la realizarea masuratorilor de teren si calcule finalizate cu determinarea spatiala (grafica sau numerica) a punctelor care definesc suprafetele imobilelor, corpurilor de proprietate si a unitatilor teritorial-administrative.

Unele dintre operatiile tehnice generate de nevoia pentru cadastrul general sau comune si altor activitati tehnico-economice, cum ar fi operatiile aferente retelelor geodezice de triangulatie si nivelment, cele aferente intocmirii planului topografic de baza al tarii sau planurilor de baza ale oraselor etc., iar altele sunt proprii numai cadstrului general.

Avindu-se in vedere ca unele dintre datele si documentele tehnice geodezice, topografice, fotogrammetrice si cartografice elaborate pentru nevoile altor activitati tehnico-economice sunt comune sau se pot folosi integral sau partial in activitatea de cadstru general, in Legea privind cadastrul general si publicitatea imobiliara se prevede obligativitatea pentru agentii economici care detin sau executa astfel de documentatii, sa le puna la dispozitie si institutiilor de cadastru judetene.


4.3 PARTEA ECONOMICA


Partea sau functia economica a cadastrului general este aceea care evidentiaza valoarea economica a bunurilor imobiliare (a imobilelor). Obiectivul stabilirii valorii economice a imobilelor este legat nemijlocit de stabilirea in mod echitabil a obligatiilor fiscale (in principal a impozitelor si taxelor asupra imobilelor).

Pentru terenurile agricole, valoarea economica se stabileste cu ajutorul bonitarii cadastrale. Prin bonitarea cadastrala a terenurilor agricole se stabileste de fapt gradul de fretilitate, potentialul productiv al solului si in final, venitul net cadastral la unitatea de suprafata.

Lucrarile de bonitare cadastrala a constructiilor se executa pe baza datelor privind: structura constructiei (de rezistenta), materialului de constructie de baza, destinatie etc.

Normele tehnice de continut si documentatiile specifice pentru lucrarile de bonitare cadastrala a terenurilor agricole ca si pentru bonitarea cadastrala a constructiilor, se emit de catre ministerele care tuteleaza aceste activitati.



    1. PARTEA JURIDICA



Partea juridica a cadstrului general, potrivit prevederilor din noua legislatie se constituie ca o activitate neinglobata in cea de cadastru, dar care se realizeaza numai pe baza datelor din cadastrul general si dupa introducerea cadastrului general pe intreg teritoriul administrativ (al comunei, orasului sau municipiului). Singura problema de natura juridica ce se urmareste si se consemneaza in procese de executare a lucrarilor de cadastru (in partea tehnica) se rezuma la stabilirea posesorului de fapt, iar nu de drept, al imobilului la data introducerii cadastrului general.

Ca atare, persoana se inscrie in registrele cadastrale numai cu calitatea sa de posesor care fructifica imobilul si care poate avea sau nu si dreptul real de proprietate.

Raportul juridic in care se afla detinatorul de fapt fata de imobilul inscris in cadastru se stabileste numai prin sistemul de publicitate imobiliara oficial care la noi in tara il reprezinta cartea funciara. De mentionat totodata ca, cele doua activitati - cea a cartilor funciare de catre judecatoriile teritoriale, iar cadastrul general de catre oficiile de geodezie si cadastru judetene.



18






Tags: cunostinte de, cu cunostinte, cunostinte, notiuni