BACA TEMİZLEME VE DENETİM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ KAPSAM








BACA TEMİZLEME VE DENETİM YÖNERGESİ

BACA TEMİZLEME VE DENETİM YÖNERGESİ


BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak Ve Tanımlar


Amaç


Madde 1-Bu yönergenin amacı Samsun Büyükşehir Belediyesi Sınırları içindeki tüm binaların periyodik baca temizliğini ve yangına karşı önlemler yönünden denetim yapılmasını sağlamaktır.


Kapsam


Madde 2-Bu yönerge Samsun Büyükşehir Belediyesi Sınırları içindeki kamuya, özel ve tüzel kişilere ait binalarla, her çeşit ve derecedeki işyerlerine ait bacaların periyodik temizliklerinin yapılması ve bu çalışmaların denetlenmesi esaslarını kapsar.


Hukuki Dayanak


Madde 3-Bu yönerge “21.10.2005 tarih 26326 sayılı Belediye İtfaiye Yönetmeliği” ve “19.12.2007 tarih ve 267365 sayılı (Değişik;09.09.2009 tarih ve 27344 sayılı)sayılı Binaların Yangından Korunma Hakkında Yönetmelik”in İtfaiye Dairesi Başkanlığına verdiği sorumluluk ve yetkiye dayanılarak hazırlanmıştır.


Tanımlar


Madde 4-Bu yönerge ve eklerinde geçen bir kısım kavramların tanımları aşağıda belirtilmiştir:

Yakıt: Gaz, sıvı, ya da katı halde bulunan ve yakılarak enerjiye dönüştürülebilen maddelerin tümüdür.

Yakıt deposu: Yakıtların pazarlandıkları ya da kullanılacakları alanda stok edildiği yerdir.

Kalorifer kazanı: Yakıtların yakılarak enerjiye dönüştürüldüğü yerdir.

Brülör: Sıvı ve gaz yakıtları, kazana ( yanma odasına ) pompalayarak ve ateşleyerek sürekli ısı (enerji) üretilmesini sağlayan araçtır.

Baca: Yakıtların yanarken açığa çıkardığı zehirli gazların ve su buharının atmosfere taşınmasını sağlayan ulaşım yoludur.

Adi Baca: Tek kolon halinde zeminden çatıya kadar yükselen, birden fazla birimin kullanabileceği şekilde tasarlanmış tek bir ağızla çatı dışına ulaşan bacalardır.

Bağımsız Baca: Her katı, her birimi ve her Dairesi bağımsız olarak ısıtılan tüm binaların bu bölümlerinden hiçbir ek yapılmadan çatıya kadar uzanan bacadır.

Şönt (ortak ) Baca: Her kat, her birim veya her dairesinden ekler yapılabilen ve tek bir boşaltım ağzı ile çatı üstüne çıkarılan bacadır.( İmar yönetmeliğine göre Şönt baca yapılması yasaktır.)

Baca temizleme ağzı: Metal, beton ve tuğla bacalarının iç yüzeylerinde zamanla birikerek tabaka oluşturan kurum ve yağ tabakalarının temizlenmesi için yapılan metal ağızdır. Bütün bacalarda temizleme ağzı bulundurulması zorunludur.

Hermetik (Denge) Baca: Doğalgaz Kombilerinin ağzı camlardan veya duvardan yere paralel olarak dışarıya çıkarılan ve temiz havayı emip kirli havayı atan bacalardır.

Paratoner: Çatı ile atmosfer arasında elektrik dengesini sağlayan cihazdır.( Kamuya ait, topluma açık, çok katlı ve rakım bakımından yüksek yerlerde bulunan tüm binalarla, çatıları metalle bakır, kurşun, çelik levha, trapez çatı kaplı veya metal bacalı ve bacalarına metal kılıf geçirilmiş tüm binalarda paratoner bulunması ve bunların özel topraklama kablosu ile topraklanması zorunludur.)

Gülle: Baca içinde mekanik bir şekilde hareket ettirilip baca duvarındaki her türlü birikintiyi dökerek temizlemeye yarayan metalden yapılan özel ağırlıktır.

Vargel: Baca temizlik fırçalarını baca içinde hareket ettirmeye yarayan ağaç, metal veya plastik saptır.

Karabinalı Can Kurtarma İpi: Açılıp kapanabilen kilit sistemine bağlı yeterli uzunluk ve mukavemetteki ip ( halat )dir.

Maske: Isı, zehirli gaz ve tozlardan korunmak için başa takılan cihazdır.



İKİNCİ BÖLÜM


Yürütme


Madde 5-Bu yönerge Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı adına İtfaiye Dairesi Başkanlığı ile bağlı birimleri tarafından yürütülür. İtfaiye Dairesi Başkanlığı, bacaların periyodik temizliğini, yetkilendirdiği özel kuruluşlar aracılığıyla yaptırır. Baca Temizleme yetki belgesine sahip firmaların denetlenmesi ise, İtfaiye Dairesi Başkanlığınca yerine getirilir.


Yürütme Kurulu


Madde 6-İtfaiye Dairesi Başkanının ( görevlendirdiği bir İtfaiye Şube Müdürü) başkanlığında üç İtfaiye Müdür Yrd. Veya Bölge Grup Amirlerinden kurulur.


Yürütme Kurulunun Görev Ve Yetkileri


Madde 7-Yürütme Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır

1-Her yıl haziran ayında toplanarak bir önceki yıla ait çalışmaları değerlendirmek ve aksayan konularda yeni önlemler almak;

2-Her yıl en geç ekim ayının başına kadar bir sonraki yıl için ısıtma sistemleri ve bacaların temizleme ücretlerini belirleyerek Belediye Meclisinin onayına sunmak;

3-Her yıl en geç eylül ayının başına kadar Samsun Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde ısıtma sistemlerinin ve bacaların temizlenmesi ve denetlenmesine talip olan özel kuruluşlardan gerekli şartları taşıyanlara yetki belgesi vermek;

4-Yetki Belgesi alan özel kuruluşların o yıl için Büyükşehir Belediye Başkanlığına ödeyecekleri “Baca Kontrol Bandrolü ücreti”ni belirleyerek tahsillerini denetlemek;

5-Yetkili olarak baca temizliği yapan özel kuruluşlar ( Şirketler ) hakkında yapılan şikayetleri inceleyerek değerlendirmek, gerekli gördüklerinin belgelerini iptal etmek;

6-Ücret tarifesinde belirtilmeyen ve Belediye Meclisince özel tarife uygulanmasına yetki verilen yerlerin o yıl için baca temizleme ücretlerini belirlemek;

7-Yönergede belirtilen sürelerde bacasını temizletmeyen ve bacaları TSE, İmar Yönetmeliği ve bu yönergete belirtilen esaslara uymayan, çatıdan yeteri kadar yüksek olmayan, çatlamış, delinmiş, deforme olmuş bacalarını onartmayan kamu kurumlarını, özel ve tüzel kişileri İlçe Belediye ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kontrol Dairesi Başkanlığı ve Çevre Koruma ve Geliştirme Dairesi Başkanlıklarına bildirilmesini sağlamaktır.


Baca Temizleme Firmalarının Belirlenmesi


Madde 8-“Baca Temizleme ve Denetim Yetki Belgesi” almayan kuruluşların her türlü yatay ve dikey bacaların temizliğini yapmaları yasaktır. “Baca Temizleme ve Denetim Yetki Belgesi” almak isteyen kuruluşlar aşağıdaki şekilde belirlenir:

1-Her yıl bu yönergede belirtilen esaslara göre bacaların temizliğini yapmak isteyen özel kuruluşlar, en geç Temmuz ayının sonuna kadar İtfaiye Dairesi Başkanlığına başvururlar. Müracaatı uygun görülen firmalar (şirketler),büro, haberleşme, eleman, araç ve ekipman durumları Yürütme kurulu tarafından değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda yeterli görülen firmalara faaliyet gösterebileceklerini alanları da belirten bir “Baca Temizleme ve Denetim Yetki Belgesi” verilir.

2-Yetki belgesi bir yıl süreli olup, her yılın 1 Eylül tarihinde sona erer. Bu faaliyetini sürdürmek isteyen kuruluşların aynı esaslar dâhilinde her yıl için yeniden yetki belgesi alması gerekir.

3-Yetki belgesi verilen kuruluşların çalışmaları devamlı şekilde izlenir ve denetlenir. Belediye Meclisince belirlenenden fazla ücret alan, yönerge esaslarına uymayan firmaların yetki belgeleri her zaman iptal edilebilir. Yetki belgesi almadan çalıştığı belirlenenler hakkında yasal işlem yapılır.


Madde 9-Bacaların Temizlenmesi Ve Denetimi İle İlgili Esaslar


Her türlü Bacanın temizliği, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin 58. maddesinde öngörülen süreler içinde yapılması zorunludur. Yaptırmayanlar hakkında ilgili mevzuata göre yasal işlem yapılması sağlanır.

Baca Temizliği esnasında baca üzerinde görülecek her türlü tahribat ve yangın riski rapor halinde İtfaiye Dairesi Başkanlığına bildirilir. Bu durum ayrıca bina yönetici ve sorumlularına da yazılı olarak tebliğ edilir.

Aynı bölgede baca temizliği yapmak üzere birden fazla kuruluşa yetki verilmiş ise, bu firmaların kendi aralarındaki anlaşmazlık sonucu itfaiyeye ulaşan şikâyetler değerlendirilerek, sorumlular hakkında gerekli yasal işlemler yapılır.


Madde 10-Baca temizliğinde öncelik sırası aşağıda belirtildiği gibidir.

1-Meskûn olan ve “ tarihi eser “ statüsündeki tüm ahşap ve kâgir binalar;

2-Kreşler;

3-Huzurevleri;

4-Hastaneler, oteller, lokanta ve restoranlar;

5-Yetiştirme yurtları, resmi ve özel öğrenci yurtları;

6-Resmi ve özel ilköğretim okulları;

7-Resmi ve özel lise ve dengi okullar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm dershane ve kurslar, üniversiteler;

8-Sinemalar, toplantı ve konferans salonları;

9-Resmi kurum ve kuruluşları

10-Kapalı çarşılar, toplu alış-veriş merkezleri;

11-On ve daha fazla katlı binalar;

12-İşhanları;

13-Siteler;

14-Çok Dairesili konutlar;

15-Konutlar;

16-Fabrika ve işyerleri;

17-Ceza ve Tutukevleri;

18-Diğer meskûn tüm binalar.


Madde 11-Baca Temizliği Uygulaması


1-Yetki belgesi bulunan özel kuruluşların fiilen baca temizleyecek elemanların İtfaiye Eğitim Merkezinde belirlenen süre içinde konuları ile ilgili eğitim görmeleri ve belge almaları, temizlik için gittikleri yerde özel kimlik belgelerini göstermeleri zorunludur.

2-Baca temizliği için telefon ya da başka şekillerde yapılan başvurular değerlendirilmekle beraber 10. madde de belirtilen öncelik sırasına göre firmalar baca temizliği yaparlar. Ayrıca yetki belgesi alan firmalar, baca hakkındaki mevzuatı bildirerek ve yetki belgelerini göstererek, bölgelerindeki binaların yetkili ve sorumlularına baca temizliği için müracaat edebilirler. Uygulamadan sonra faturayı kesip temizlik yapıldığına dair “Kontrol Bandrolü” imzalayarak binanın ana giriş kapısının sağ üst köşesine yapıştırırlar.

3-Bacaların, mevzuat gereği ön görülen süreler içinde temizletilmediği görülmesi halinde adresleri geciktirilmeden İtfaiye Dairesi Başkanlığına bildirilir.

4-Yetkili firmalar Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları için Ekim ayının 15 ine (hafta tatiline rastlaması halinde devamındaki ilk iş gününde), Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart ayları için ise Nisan ayın 15 ine kadar:

a-Temizlenen bacalara ait fatura örneklerini;

b-Gerektiği halde bacasını temizletmeyen kamu kuruluşları, özel kurum, kuruluşların ve bina sahiplerinin adres, telefon ve isim listelerini;

c-Deforme olmuş, çatlamış, delinmiş, maksada uymadığı için tadil edilmesi ve bakım yapılması gereken bacaların durumlarını, binaların ve sorumluların adres ve telefonlarını belirten listelerini İtfaiye Dairesi Başkanlığına teslim ederler.

d-İtfaiye Dairesi Başkanlığı, KDV hariç fatura bedeli üzerinden “Kontrol Bandrolü” ücretini tahakkuk ettirerek ilgili yerlere yatırılmasını sağladıktan sonra şirketin talep ettiği miktardaki boş “Baca Kontrol Bandrolü” nü tutanakla teslim eder.


Madde 12-Baca Temizliği Ve Denetim Belgesi Alan Firmaların Sorumluluğu, İtfaiye Dairesi Başkanlığı İle İşbirliği Esasları


1-Baca temizlikleri yapılmış olan yerlerde baca yangını çıkması, ya da gelişerek binanın çatısına, diğer kat ve binalara sirayet eden yangının temizlenmiş olan bacadan çıkmış olması halinde ilgili firma hakkında soruşturma açılarak duruma göre yetki belgesi iptal edilir.

2-“Baca Temizliği ve Denetim Yetki Belgesi” alan özel firmalar bu yönergenin uygulanmasında İtfaiye Bölge Amirlikleri ile işbirliği halinde bulunurlar. Buna göre iş ve işlemlerini:

a-İlkadım, Tekekköy, Canik ve Atakum ilçelerinde faaliyet gösterenler İlkadım Bölge İtfaiye Grup Amirliği ile;

b-Bafra, Yakakent, Alaçam ve 19 Mayıs ilçelerinde faaliyet gösterenler Bafra Bölge İtfaiye Grup Amirliği ile;

c-Çarşamba, Terme, Ayvacık ve Salıpazarı ilçelerinde faaliyet gösterenler Çarşamba Bölge İtfaiye Grup Amirliği ile;

d-Havza, Ladik, Kavak ve Asarcık ilçelerinde faaliyet gösterenler Havza Bölge İtfaiye Grup Amirliği ile;

e-Vezirköprü ilçesinde faaliyet gösterenler ise Vezirköprü Bölge İtfaiye Grup Amirliği ile;

yürütürler.


3-Firmaların İtfaiye Bölge Grup Amirliklerine bağlı ilçelerin en az birisinde ve ilçelerin tamamında baca temizliği yapmaları zorunludur. Bölge ve ilçeler arasında boşluk kalmayacak şekilde firmalar arasında düzenleme yapma yetkisi Yürütme Kurulu’na aittir.

4-“Baca Temizleme ve Denetim Yetki Belgesi” alan firmaların sonbahar ve kış mevsiminde daha çok olmak üzere bacalar ve temizlik konusunda halkımızı bilgilendirecek ve uyaracak şekilde reklâm yapmalarına yardımcı olunur.


Madde 13-Temizlenen Ve Denetlenen Yerlere “Kontrol Bandrolü” Yapıştırılması


1-“Baca Temizleme ve Denetim Yetki Belgesi” alan firmalar ( özel kuruluşlar) aşağıda belirtilen şekil ve ölçülerde yapıştırılabilen “Kontrol Bandrolleri” bastırarak sağ alt köşelerini itfaiye mühürü ile mühürlettikten sonra istedikleri kadarını tutanak karşılığında teslim alırlar. Baca temizliği ve denetim yapılan her yere 11.maddesinde belirtildiği şekilde ”Kontrol Bandrolü” yapıştırılması zorunludur.

2-Baca temizliği denetimi yapacak personel İtfaiye Dairesi Başkanlığınca tespit edilir.

3-Bir önceki aya ait listeler esas alınarak “Baca Temizleme ve Denetim Yetki Belgesi” alan firmaların çalışmaları listede belirtilen yerlere gidilerek ve “Kontrol Bandrolleri” bizzat görülerek denetlenir ve sonucu İtfaiye Dairesi Başkanlığına bildirilir.

4-İtfaiye denetim elemanları bölgeleri içinde 3,7 maddesindeki önceliklere göre gerektiği halde süresi içinde baca temizliği yapılmayan yerlerle, temizlendiği halde “Kontrol bandrolü” yapıştırılmamış, fatura kesilmemiş ve çalışma sonuç listelerinde belirtilmemiş yerleri de en kısa zamanda bildirmek zorundadır. İncelemeler sonucunda yukarıda belirtilen durumların kesinlik kazanması halinde ilgili maddelerinde belirtilen esaslar dâhilinde işlem yapılır.

Şekil : 1 Kontrol Bandrolü


SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Baca Kontrol Bandrolü

BACA TEMİZLEME VE DENETİM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ KAPSAM BACA TEMİZLEME VE DENETİM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ KAPSAM BACA TEMİZLEME VE DENETİM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ KAPSAM

:

:

:

:

Seri No :

Şirketin Adı

Adresi

Telefonları

Amblem

Yetki Belgesinin Tarih ve Nosu:

...../......./201....,....No :..................

8.5 cm


I. Temizlik Tarihi:..../....../201......

Yetkilinin Adı Soyadı ve imzası

.....................................................

BACA TEMİZLEME VE DENETİM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ KAPSAM II.Temizlik Tarihi:..../....../201......

Yetkilinin Adı Soyadı ve imzası

.....................................................

III.Temizlik Tarihi:..../....../201....

Yetkilinin Adı Soyadı ve imzası

.......................................................


TEMİZLENMEYEN VE ÇATLAK BACA

YANGIN NEDENİDİR.


6 cm


BACA TEMİZLEME VE DENETİM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ KAPSAM BACA TEMİZLEME VE DENETİM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ KAPSAM


Madde 14-“Kontrol Bandrolü” Ücretinin Tahsil Edilmesi


Yetkili firma tarafından ilgili maddesinde belirtilen çalışmalara ait liste ve fatura örnekleri itfaiye denetim elemanlarınca teslim edilen listelerle karşılaştırılır.

Baca temizleme ve denetim ücreti; Belediye Meclisince belirlenen ücret tarifesine göre “Baca Kontrol Bandrol Ücreti” olarak Büyükşehir Belediye veznesine yatırılması sağlanır.


Madde 15-Baca Temizleme Ve Denetim Yetki Belgesi Alan Kuruluşlarda Bulunması Gereken Personel Araç- Gereç Ve Ekipmanlar (Her Ekip İçin)


Bir çalışma ekibi en az iki kişiden oluşacaktır.

İşyeri dâhilinde en az bir ekip bulunacaktır.

Çalışanların İtfaiye okulunda bir haftalık baca temizleme ve denetim kursu görmeleri ve belge almaları zorunludur.

Çalışanların yüksek yerlerde ve olumsuz şartlarda hizmet verebilecek fiziki ve sıhhi şartları taşımaları ve 6 ayda bir sağlık denetiminden geçirilmeleri gereklidir.


Madde 16-Araç, Gereç Ve Malzemeler


Bir adet personel ve malzeme taşımaya müsait servis aracı ( üzerinde firmanın yaptığı işi, adresini, telefonlarını belirten yazılar ve amblemler bulunur.)

En az üç metrelik açılabilir merdiven;

Akülü el lambası;

6kg lık kuru tozlu yangın söndürme cihazı;

Vargel ( Küskü);

Gülle ( Muhtelif );

Vakumlu Süpürge

İp ( En az 30 metrelik );

Muhtelif temizleme fırçaları ve bunlara ait uzatma kolları

Diğer malzemeler;

Bere


Madde 17-Kişisel Koruyucu Malzemeler ( Bir Kişi İçin)


Baret;

Tulum tipi iş elbisesi ( Gri renkli, üzerinde kırmızı renkli tanıtıcı yazılar bulunur.)

Yağmurluk;

İş eldiveni;

Çizme ( Lastik, Deri ) ;

Emniyet kemeri;

Karabinalı can kurtarma ipi ;

Partikül tutucu maske (kartuşlu) ;

Toz Maskesi

Teknolojinin yakından izlenmesi ile 16 ve 17. maddelerde değişiklik ve ilaveler yapma yetki ve sorumluluğu İtfaiye Dairesi Başkanlığına aittir.



ÜÇÜNCÜ BÖLÜM


Yürürlük

Madde 18-Bu yönerge Samsun Büyükşehir Belediye Başkanının onaylandığı …/…/2014 tarihten itibaren yürürlüğe girer.


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM


Geçici Madde 1-Bacalarla ilgili metin ve şekillerden meydana gelen sayfalık ekler bu yönetmeliğin devamı olup bilgi için yeni ekler ilave edilmesi, eksiltilmesi veya değiştirilmesi yetkisi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na aittir.





Yusuf Ziya YILMAZ

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı

7






Tags: bölüm amaç,, dördüncü bölüm, bi̇ri̇nci̇, yönergesi̇, deneti̇m, kapsam, temi̇zleme, bölüm